avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de Crestere al Copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de Crestere al Copilului

Buna ziua, viitoarea mea sotie este insarcinata in 7 luni si 2 saptamani, ea anuntand in scris din timp la serviciu ca este gravida. Amandoi suntem angajati, eu am salariul net 700 lei iar ea are undeva la 1800 net dar are contract de munca determinat pana la data de 17 dec.2014. Data probabila a nasterii ar fi undeva intre 10-25 dec. 2014. As dori niste sfaturi daca se poate, ce ar trebui sa facem in situatia de fata. Cine ar trebui sa ia concediul de crestere al copilului, cum ar fi mai avantajos?? Ea a primit promisiuni ca daca ia concediul de crestere de un an si se intoarce mai devreme la munca (ceea ce si doreste sa faca) va avea contract nedeterminat. Stiu ca daca te intorci mai devreme de un an primesti si un ajutor de 500 lei .. acum nu stim ce ar trebui facut ce demersuri si cum?
A doua problema ar fi cu numele copilului..daca nu suntem casatoriti copilul va lua numele de familie al mamei sau cel al tatalui? si daca ulterior ne vom casatori (ceea ce dorim sa facem) isi va schimba iar numele?..

Va multumesc! O zi buna
Cel mai recent răspuns: rotaruac , utilizator 14:04, 15 Octombrie 2014
CIM va inceta la data la care expira durata, indiferent daca salariata este sau nu in concediu. faceti formalitatile de transformare in CIM pe durata nedeterminata anterior intrarii in concediu, pentru siguranta.
copilul poate avea numele de familie al tatalui, daca il recunoaste.
~ Conținut șters la cerere ~
Si in eventualitatea in care "doamne fereste" nu i se va prelungi contractul si ea va naste de ex pe 20 dec..va mai putea intra in ccc? se va lua in calcul salariul pe care l-a avut in ultimele 12 luni dinaintea nasterii?
1. Un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acea data.

2. Chiar daca angajatorul nu prelungeste CIM (nu este obligat sa o faca) acest fapt nu va impiedica sa beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
Va multumesc mult pentru informatii..Daca mai aveti alte sfaturi sau info sunt binevenite..multumesc! Zile frumoase!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate ContSters332201 ContSters332201 Poate sa ma la mureasca oare cineva?...pana in 19. 10. 2014 lucrez la o firma avand contract pe perioada nedeterminata, iar din 20.10.2014 lucrez la o alta ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata-sarcina mircea_thegreek mircea_thegreek Buna ziua, Imi puteti spune, va rog, in cazul sotiei mele, cum ar trebui procedat astfel incat sa beneficieze de 85% in primul an de dupa nastere? Ea este ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate dupa ccc daniela.popa daniela.popa Buna ziua. Voi termina CCC1 pe 30 Dec.2012. Pe 31 Dec. voi intra in concediu de maternitate urmand sa nasc alt copil pe la sfarsitul lui Ian. 2013. Din pacate ... (vezi toată discuția)