avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... adeverinta vechime
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

adeverinta vechime

Buna ziua,

Lucrez din 1978,va rog sa-mi spuneti pentru ce perioada am nevoie de adeverinta cu sporul de vechime la dosarul de pensionare. Arhiva e in regim privat si platim pentru fiecare luna o taxa destul de mare. Am inteles ca in anum,ite perioade se calculeaza din oficiu.

Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:33, 14 Octombrie 2014
1. Pentru perioada anterioară datei de 1 aprilie 1992, sporul de vechime în muncă se calculează automat, potrivit prevederilor art. 165 alin. (3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi, în consecinţă, nu este necesară dovedirea acestuia prin adeverinţe.

2. Pentru perioada de după 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat este cel înregistrat în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverinţe.

(Anexa 15 a Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicate in HG 257/2011, contin reglementarile privind sporurile, indemnizatiile si majorarile de retributii tarifare care, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au facut parte din baza de calcul a pensiilor si care se utilizeaza la determinarea punctajului mediu anual.)
Multumes mult!
Incepand cu 01.03.1994 in cartea de munca veniturile apar sub forma de fractie.Sotului nu i-au mai luat in calcul adeverintele si la contestatie ne-au spus ca suma de la numarator cuprinde toate sporurile ,inclusiv vechimea.
Asa sa fie? Mentionez ca fabrica nu mai exista si arhiva e in regim privat.
As vrea sa stiu ,sa nu mai platesc adeverintele.
Intr-adevar, ceea ce este mentionat deasupra fractiei reprezinta brutul realizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta vechime pt casa de pensii IulianRD IulianRD Pentru un muncitor angajat in perioada 1985 - 1991, am gasit, in statele de plata ale societatii, un spor de vechime de 3% respectiv de 6 %. (probabil a trecut ... (vezi toată discuția)
Data pensionarii pt limita de varsta Pusika17 Pusika17 Buna ziua, As vrea sa aflu : data pensionarii pt. limita de varsta fiind nascuta la 17.08.1955 , daca sporul de acord global si bonusurile anuale/lunare se ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime lumifatu lumifatu buna ziua, as avea si eu nevoie de putin ajutor, daca se poate. intr-o adeverinta de vechime care trebuie depusa la casa de pensii pentru calcularea pensiei, ... (vezi toată discuția)