Lucrez din 1978,va rog sa-mi spuneti pentru ce perioada am nevoie de adeverinta cu sporul de vechime la dosarul de pensionare. Arhiva e in regim privat si platim pentru fiecare luna o taxa destul de mare. Am inteles ca in anum,ite perioade se calculeaza din oficiu.
1. Pentru perioada anterioară datei de 1 aprilie 1992, sporul de vechime în muncă se calculează automat, potrivit prevederilor art. 165 alin. (3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi, în consecinţă, nu este necesară dovedirea acestuia prin adeverinţe.
2. Pentru perioada de după 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat este cel înregistrat în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverinţe.
(Anexa 15 a Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicate in HG 257/2011, contin reglementarile privind sporurile, indemnizatiile si majorarile de retributii tarifare care, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au facut parte din baza de calcul a pensiilor si care se utilizeaza la determinarea punctajului mediu anual.)
Multumes mult!
Incepand cu 01.03.1994 in cartea de munca veniturile apar sub forma de fractie.Sotului nu i-au mai luat in calcul adeverintele si la contestatie ne-au spus ca suma de la numarator cuprinde toate sporurile ,inclusiv vechimea.
Asa sa fie? Mentionez ca fabrica nu mai exista si arhiva e in regim privat.
As vrea sa stiu ,sa nu mai platesc adeverintele.