Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:sant casatorita ,sotul meu este angajatul unei firme din Romania dar isi desfasoara activitatea in Franta, unde si locuim.Domiciliul il avem in Romania.Eu nu lucrez.Avem un copil de 8 luni nascut in Franta.Va rog sa-mi spuneti copilul poate beneficia de alocatie in Romania? Putem beneficia de suplimentul de insertie.Mentionez ca eu nu am lucrat inainte de nasterea copilului si nici acum(ma ocup de cresterea lui).Va multumesc .
Dacă aveți reședința stabilită în Franța și soțul Dvs. este detașat la lucru în Franța, aveți dreptul de a solicita să beneficiați de toate drepturi privind creșterea copilului de la țara unde plătește soțul Dvs. taxe și impozite, adică din Franța.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...
2. Dar puteti solicita toate drepturile de la tara in care locuiti impreua cu copilul.