avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drept indemnizatie crestere copil 2017
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drept indemnizatie crestere copil 2017

Buna ziua,

As dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului intrucat din tara primesc informatii contradictorii. Contextul actual este urmatorul:

- anul trecut sotul meu a beneficiat de un transfer intern (al locului de munca) in America, iar eu m-am alaturat lui ulterior la sfarsitul anului, intre timp am ramas insarcinata si ar trebui sa nasc la inceputul lunii Mai, aici in State;
- mentionez ca am lucrate consecutiv 12 luni din ultimele 24, am demisionat anul trecut la sfarsitul lunii Septembrie;
- intentionez sa-mi petrec marea majoritate a timpului, dupa nasterea copilului, aici in State, revenind in tara doar la evenimentele importante;
- am reşedinţa pe teritoriul României;

Date fiind conditiile de mai sus, pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Ultima modificare: Vineri, 24 Martie 2017
RamonaNitu, utilizator
Cel mai recent răspuns: RamonaNitu , utilizator 12:21, 26 Martie 2017
Puteti beneficia de indemnizatia pentru CCC in tara numai daca indepliniti urmatoarele conditii:
- în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, ati realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit:

- sunteti cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;

- aveti, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;

- locuiti în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicitati drepturile şi va ocupati de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
Multumesc frumos pentru raspuns, insa ce se intampla daca:

"- locuiti în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicitati drepturile şi va ocupati de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora." - iar timpul se imparte intre Romania si Statele Unite si nu locuiesti 24 de ore din 24 timp de 2 ani de zile pe teritoriul Romaniei???

Reiau intrebarea: cum se poate interpreta liniuta de mai sus? Se poate acorda sau nu dreptul la indemnizatie?
Pe perioada cat nu locuiti in tara, plata indemnizatiei va fi suspendata.

OUG 11/2010
art.12
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
...........

art.16 (2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
....
h) în situaţia în care beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 12;
....
Super! Multumesc frumos pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Lulusi Lulusi Buna ziua, In aprilie 2017 o sa nasc in UK, copilul urmand sa aiba dubla cetatenie tatal avand rezidenta in UK. Eu am incetat contractul de munca in tara in ... (vezi toată discuția)
Icc AnamariaT91 AnamariaT91 Bună ziua. Am o întrebare. .. Cum se procedează cu indemnizatia de crestere copil cazul în care plec temporar cu soțul si fetița în străinătate? ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie Ioana177 Ioana177 Buna ziua, Am un fiu nascut pe 18 sep 2012. As dori ca pe perioada concediului de maternitate sa ma mut in Germania. Daca parasesc tara mai beneficiez de ... (vezi toată discuția)