Tatal copilului meu se angajeaza in strainatate. Evident ca nu stiu unde si ce anume ....
Desi nu a platit niciodata pensie de intretinere copilului si nici nu a contribuit cu ceva, ma gândesc ca totusi este un drept al copilului si daca ar depune suma intr-un cont , in timp tot s-ar aduna ceva care i-ar putea fi de folos copilului la un moment dat...
Pe de alta parte, daca nu a platit pana acum, nu cred ca va plati de acum si atunci o actiune de majorare pensie ar fi doar timp si bani cheltuiti in instanta...
Daca incep un proces de majorare pensie de intretinere, dar eu nu stiu unde lucreaza tatal,stiu doar tara, daca si asta o fi reala, cum se procedeaza?
Astept sfaturile dvs...
Daţi-mi un punct de sprijin si răstorn pamantul !
Întâi trebuie localizat. Apelati la Directia ocrotirii copilului, la politie si de ce nu la EUROPOL, CĂ DE, SUNTEM EUROPENI !
Conform art. 378 din Codul penal,
(1) - Săvârșirea de către persoana care are obligația legală de întreținere, față de cel îndreptățit la întreținere, a uneia dintre următoarele fapte:
a. părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferințe fizice sau morale;
b. neîndeplinirea, cu rea-credință, a obligației de întreținere prevăzute de lege;
c. neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) - Cu aceeași pedeapsă se sancționează neexecutarea, cu rea-credință, de către cel condamnat a prestațiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptățite la întreținere din partea victimei infracțiunii.
(3) - Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) - Fapta nu se pedepsește dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul își îndeplinește obligațiile.
(5) - Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul își îndeplinește obligațiile, instanța dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru aceasta.
---
Cum înțeleg că tatăl nu a contribuit cu nimic la întreținerea minorului de mai mult de trei luni, formulați o plângere penală în temeiul acestui articol, menționați țara europeană în care aveți cunoștință că se află soțul și organele abilitate îl vor da în urmărire internațională .
Este singura modalitate legală prin care copilul dvs. minor poate beneficia de sumele la care a fost obligat tatăl să le plătească.
Ulterior, dacă veți afla noul loc de muncă al tatălui și venitul acestuia lunar, puteți formula o acțiune de majorare a sumei datorate minorului.
Cu siguranta merita sa faceti plangere la politie.
Daca nu faceti nimic sigur n-o sa plateasca. Daca faceti ceva poate ca va plati, poate ca nu, dar sansele sunt mai mari decat daca nu faceti nimic.
Actiune pentru marire pana nu stiti unde lucreaza nu incepeti ca va cheltuiti banii degeaba.
Nu stiu daca un executor v-ar putea ajuta.
Are bunuri in tara care pot fi executate pentru recuperarea datoriei pe ultimi 3 ani?
In primul rand trebuie sa aveti o hotarare judecatoreasca definitiva prin care tatal copilului este obligat la plata pensiei de intretinere. Daca aveti o astfel de hotarare ramasa definitiva trebuie sa faceti plangere prealabila la politie sau la parchet, eu va sfatuiesc sa o depuneti la parchet pt savarsirea infractiunii de abandon de familie asa cum v-a fost indicat mai sus . Fata de legea aplicabila in aceasta speta, pt ca ne aflam in fata unor succesiuni de legi penale, trebuie sa aveti in vedere data savarsirii faptei prevazute de legea penala(implinirea termenului de trei luni in care nu a fost platita pensia de intretinere) si anume art.305 VCP sau art. 378 NCP. Intemeierea in drept a plangerii poate fi schimbata de organele de urmarire penala in functie de legea mai favorabila. Trebuie sa va constiutiti parte civila in procesul penal pt a cere in cadrul procesului penal drepturile reprezentand pensia de intretinere datorata de la data ultimei plati.
In privinta actiunii pentru majorare pensie de intretinere trebuie sa formulati o cerere de chemare in judecata pe cale civila. Daca pensia este stabilita la un nivel mai mic de 1/4 din salariul minim pe economie(900 lei) nu trebuie sa cunoasteti sau sa indicati actualul loc munca. In cazul in care s-a stabilit o suma mai mare se poate face o astfel de actiune in care specificati ca nu cunoasteti locul de munca al paratului(tatal copilului) ci doar generic tara. In acest caz instanta il va cita la ultimul domiciliu iar in urma citarii paratul poate indica actualul loc de munca. In caz contrar daca cunoasteti tara unde se afla locul de munca instanda poate dispune sa se efectueze cercetarea prin comisie rogatorie.
Pensie alimentara
ramona2noi
Buna seara in data de 26 septembrie 2012 am inaintat divort de sot.Avand doi copii minori .in data de11.03.2013 decizia finala e incredintarea minorelor in ... (vezi toată discuția)