avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

Buna ziua, as avea o intrebare legata de concediu de maternitate. Daca in anul dinaintea nasterii copilului, ma aflam in concediu fara plata, este posibil ca apoi sa intru in concediu de maternitate pentru cresterea copilului?
din cate am inteles eu, nu se poate sa primesc indemnizatia de crestere a copilului, dar pot sta acasa cu copilul 2 ani fara a pierde statutul de angajat?
ce se intampla daca in aceasta perioada am lucrat la o institutie in Germania? se considera cotizare la sistemul de asigurari in UE si pot primi indemnizatie?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:23, 15 Octombrie 2014
1. Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal.

2. Dvs. doriti sa stiti daca puteti beneficia de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani (depinde pentru ce varianta optati).

3. Pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

4. Sunt eligibile si perioadele lucrate legal in UE.

5. Lunile de concediu fara plata nu sunt eligibile pentru a beneficia de CCC.

6. Spuneti data prezumata a nasterii copilului si ce statut aveti in fiecare din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului amales amales buna ziua ,va rog sa imi ziceti daca pot obtie prenatal in romania daca am muncit in germania 2 ani dar in aprilie am venit in romania in aprilie si atunci ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil raulovidiu raulovidiu daca nu am avut 12 luni lucrate la locul de munca in momentul nasteri copilului acum dupa ce am facut 12 luni mai pot beneficia in continuare de acea insertie ... (vezi toată discuția)
Mai beneficiez de ccc pentru al patrulea copil? IUSTINMOT IUSTINMOT am 3 copii si sunt insarcinata cu cel de-al 4-lea. Sunt angajata si doresc sa aflu care este perioada dupa care am dreptul la concediu de maternitate . Exista ... (vezi toată discuția)