Am un sef care are un comportament abuziv fata de mine, nerespectand Regulamentul Intern si nici contractul de munca.
Exemple:
Se stipuleaza:
- programul de lucru poate fi schimbat numai cu acordul angajatului
- locul si/sau felul muncii poate fi schimbat numai cu acordul angajatului
Aceste lucruri nu se intampla, in ultima perioada fiind purtat prin toata sectia, pe mai multe locuri de munca, fara a mi se oferi vreun drept la replica si fara sa fiu intrebat.
Ce lege nu respecta acest sef? Unde as putea sa ma documentez mai mult cu privire la legile pe care le incalca?
Din codul muncii el respecta toate prevedereile. Mentionez ca este si sustinut de superiorii sai, dar eu sunt dispus sa ajung si in instanta, dar cu ce acuzatii?
1. Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
2. Art. 17 C.mun.
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
...
3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Intr-un astfel de proces nu aveti cum sa-l acuzati de asa ceva.
Art. 296 C.pen. - Purtarea abuzivă
(1) Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite în condiţiile alin. (1) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.