avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

Buna ziua!Am o fetita de doi anisori!La 3 luni dupa ce am nascut a trebuit sa o las acasa cu soacra si sa ma angajajez deoarece nu am putut beneficia de indemnizatie pt. ca nu am avut cele 12 luni lucrate si taxe platite la stat ,inainte de nastere.Am lucrat din ianuarie 2013 pana in iulie 2014. In luna iulie ,din cauza unor probleme in familie ,am fost nevoita sa demisionez si sa stau acasa.De curand am aflat ca sunt gravida cu al doilea copil si as vrea sa l pastrez si sa stau acasa doi ani ca sa i cresc.Vreau sa primesc indemnizatie de data asta daca se poate!As vrea sa stiu daca pot sa mi platesc singura taxele de vechime si ce conditii trebuie sa indeplinesc!Cat m ar costa daca as plati 12 luni si unde trebuie sa merg?Sotul este singurul care lucreaza!Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mrlmrbl , utilizator 22:21, 15 Octombrie 2014
Nu ne-ati spus cam cand ar fi data estimata a nasterii.

Nu aveti cum sa platiti din mana singura contributiile. Puteti beneficia de concediu de crestere copil daca, in anul anterior nasterii, ati realizat timp de 12 luni venitrui profesionale supuse impozitului pe profit. Asta inseamna contract de munca sau alte contracte similare, in care sa realizati venituri pe care sa platiti impozit.
Nu se verifica daca in cele 12 luni ati platit contibutii la sanate, pensie, somaj etc., important este sa realizati venituri impozabile.

Am intalnit artificiul ca viitoarea mama sa incheie cu firma unor prieteni un contract de munca fictiv, iar ea sa vina de acasa cu banii pentru plata la stat impozitului si contibutiilor pe salarii. In fapt nu lucreaza, nu ia bani, numai figureaza in acte ca angajata. Aceasta manevra la limita legalitatii nu se poate face retroactiv decat cu niste amenzi foarte mari pt. angajatorul fictiv care nu a declarat contractul de munca inainte de a incepe.
Daca spuneti ca nu mai lucrati din iulie 2013 si deja stiti ca sunteti gravida, mi-e teama ca nici angajarea acum nu va ajuta sa beneficiati de indemnizatie de ccc, pentru ca nu mai aveti cand sa faceti cele 12 luni.

Se accepta ca in aceasta perioada de 12 luni sa existe intreruperi, dar nu atat de mari cat cale 3 luni (august, septembrie + iulie si/sau octombrie partial) care exista in cazul dvs.
La fel, se accepta ca in cele 12 luni sa exite perioade de concediu medical, somaj, urmarea unor institutii de invataman, concediu crestere copil pentru un copil anterior, dar nu cred ca asat va ajuta...

Imi pare foarte rau, nu cred ca puteti beneficia de indemnizatie.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Octombrie 2014
smeagull, utilizator
1. Daca tatal copilului a avut venituri din salarii in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) poate benficia el de conecdiu crestere copil (CCC) si indemnziatia aferenta.

2. - Daca nu doreste sa intre in CCC poate opta direct (fara sa intre in CCC) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.

3. Deasemenea veti beneficia si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar, pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
Data probabila a nasterii este cam pe la sfarsitul lunii mai.Deci singura solutie este sotul!Multumesc mult pt.lamurire!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil mirela_7 mirela_7 Buna ziua, M-am inscris la o postliceala particulara dar acreditata de stat in luna iulie anul acesta,intrebarea mea este : pot beneficia de indemnizatie in ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil dupa terminarea indemnizatiei de somaj george1985 george1985 buna ziua am si eu o intrebare ,sotia mea a terminat somajul pe 23 iunie 2014 ,iar in aceea perioada avea 3 saptamani de sarcina ceea ce noi nu am stiut iar ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal, zanionel zanionel Am absovit facultatea acum 2 ani am obtinut si licenta dar nu am gasit loc de munca,acum sunt gravida in luna a 3-a ,ce as putea face atunci cand am sa nasc ... (vezi toată discuția)