avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legea penala mai favorabila- nelamurire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legea penala mai favorabila- nelamurire

In cazul in care pana la pronuntarea unei hot. def. avem urm. situatie, pe vechiul cod punerea in miscare a act pen se facea din oficiu, iar pe noul se face la plangerea prealabila a pers vatamate, putem vorbi de aplicarea legii penale mai favorabile, cu precizarea ca punerea in miscare s-a facut din oficiu.
Ma intereseaza daca rechizitoriul este legal intocmit sau daca se poate face ceva sa fie favorabila aceasta situatie.:)
Cel mai recent răspuns: roxanik18 , utilizator 19:56, 16 Octombrie 2014
Art. 13 NCP

Aplicarea legii penale mai favorabile

În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea cea mai favorabilă.
Când legea anterioară este mai favorabilă, pedepsele complimentare care au corespondent în legea penală nouă se aplică în conţinutul şi limitele prevăzute de aceasta, iar cele care nu mai sunt prevăzute în legea penală nouă nu se mai aplică.

Aceste reglementari se refera la "suspect".
Nu stiu daca am inteles bine ceea ce vreti dar daca pe noua lege se cere plangere prealabila in mod normal trebuie sa existe acea plangere.
punerea in miscare a actiunii penale s-a facut din oficiu, iar in noul cod se pune in miscare doar la plangerea prealabila, ce se poate contesta in cazul asta?
Dupa parerea mea ar fi obligatorie plangerea penala.
Insa,nu am avut niciun caz de acest fel.

Despre ce infractiune este vorba?
era vorba de art 184 vechiul cod si 196 alin 6 NCP (vatamare corporala din culpa) am gasit raspunsul in LPA a noului cod, nu este necesara plangerea prealabila. Multumesc.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragerea plangerii penale sau impacarea partilor ? cezarad cezarad Am o intrebare. Intr-un dosar, o persoana a fost atacata de mai multi indivizi si batuta. Incadrarea juridica - loviri si alte violente, art. 193 NCP ;i ... (vezi toată discuția)
Este posibil ca un procuror să se sesizeze din oficiu pentru o infracțiune de loviri și alte violențe? cezarad cezarad Este posibil ca un procuror sa se sesizeze DIN OFICIU pentu o [u][b]infractiune de loviri si alte violente[/b][/u] ???? Nu este de natura acestei infractiuni ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre plangere vs plangere prealabila ! rzvlaw rzvlaw Buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti care este diferenta dintre o plangere si o plangere prealabila. Noul Cod Penal defineste ca fiind ... (vezi toată discuția)