Buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti care este diferenta dintre o plangere si o plangere prealabila.
Noul Cod Penal defineste ca fiind incunostintarea facuta de o pers fiz/jurid, referitoare la o vatamare ce i s-a cauzat prin infractiune.
Iar la plangerea prealabila se precizeaza ca se aplica in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o astfel de plangere.
M-am uitat in tot Noul Cod Penal in special in cazul infractiunilor din partea generala si nu se precizeaza sub niciun fel ce fel de plangere trebuie aplicata.
Nu v-ati uitat bine,sunt anumite infractiuni ptr.care actiunea penala se pune in miscare numai la plangere prealabia,cu titlu de exemplu:lovirea sau alte violente(art193 NCP),vatamare corporala din culpa(art196 NCP),amenintarea(art.206 NCP),hartuirea(art.208 NCP),violarea de domicilu(art.224NCP),in concluzie,legea prevede in mod expres,infractiunile ptr.care actiunea penala se pune in miscare numai la plangerea prealabila a partii vatamate.
Ca sa primiti un raspuns, care sa va lamureasca, trebuie sa ne oferiti mai multe detalii, pt a intelege ce anume aspecte va intereseaza si de ce, care este problema in sine.
Prin ambele se sesizeaza organele de urmarire penala, de catre persoana vatamata.
Daca o sa precizati la ce fapta va referiti si cu ce problema v-ati intampinat, dpdv al plangerii, o sa va putem explica ce puteti face.
Aveti dreptate. Vroiam sa inteleg rolul acestor doua notiuni. Nu inteleg totusi de ce s-au reglementat 2 tipuri de plangeri si nu un singur tip, pare sa indeplineasca acelasi rol.