avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Relatii privind schimbarea numelui unui copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Relatii privind schimbarea numelui unui copil

Buna ziua !
Am o situatie in care am nevoie de ajutorul dumneavoastra :fiica mea a fost casatorita timp de 5 ani, casatorie care a esuat ,ei nefiind divortati actualmente.
Din actuala relatie de concubinaj a rezultat un copil ce poarta numele fostului sot.
Ar dori ,ca copilul sa poarte numele tatalui natural ( numele concubinului) ,cu care intentioneaza sa se casatoreasca dupa ce vor divorta.
Mentionez ca sotul este de acord sa fie trecut copilul in numele concubinului .
Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza , ce modalitati exista si daca este nevoie de textul ADN avind acceptul fostului sot.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:34, 17 Octombrie 2014
doamna, ia mai ganditi-va daca fiica dvs., sotul ei (sa-i zicem S) si concubinul ei, sa-i zicem C, doresc
1. ca minorul sa poarte numele concubinului, adica sa-l cheme Ionut C.
sau
2. ca minorul sa aiba ca tata in certificatul de nastere pe C, si pe cale de consecinta sa ia si numele C.

Daca cei trei vor numai scenariul 1, atunci copilul se va numi Ionut C, dar va avea ca tata in certificat pe S., ceea ce e cel putin ciudat.

Pentru sceanariul 2, trebuie initiata actiune in instanta pentru tagada paternitatii lui S. Actiunea o pot initia oricare dintre cei trei, ideal ar fi sa o initieze sotul. In functie de cum merge litigiul, este posibil sa nu fie nevoie de test ADN.
Dupa ce se va admite de catre jduecatro actiunea de tagada a paternitatii a sotului mamei, copilul va avea liniuta la numele tatalui in certificat, si abia dupa aceea concubinul il poate recunoaste pe copil ca fiind al lui. Recunaosterea se face la notar sau la starea civila.
Dupa aceea se poate discuta de numele copilului.

recomandare pentru fiica dvs: sa-si angajeze avocat pentru tarasenia de mai sus si pentru divort, isi va simplfica mult demersurile astfel.
E vb de tagada de paternitate dupa care tatal biologic poate recunoaste copilul si ii veti da ce nume doriti, al mamei, al tatalui sau reunite.
Slabe sanse sa nu aveti nevoie de testul ADN, poate daca incercati o expertiza HLA, mai eiftina, sa convingeti instanta. Un avocat ar ajuta insa, daca isi asuma costurile cu testul ADN, nu stiu daca e o mare problema si fara. Depinde de atitudinea si cunostintele lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O mamica , casatorita legal , desparta de sotul legal , traieste ... coradora coradora O mamica , casatorita legal , desparta de sotul legal , traieste in concubinaj cu un alt barbat , in urma relatiei de concubinaj rezultand un copil , ce sanse ... (vezi toată discuția)
Buna seara am fost casatorita si ne-am despartit acum 6 ani eu ... Alysa Alexandra Alysa Alexandra Buna seara am fost casatorita si ne-am despartit acum 6 ani eu am cunoscut pe cineva si avem o fetita impreuna care este trecuta pe numele fostului sot trebuie ... (vezi toată discuția)
Problemă certificat de naștere: concubina nu a terminat divorțul, prin urmare copilul nostru e pe numele fostului ei soț. care sunt pașii pentru a-l trece pe numele meu? Daniel3232 Daniel3232 Buna seara. Am si eu o problema grava. De 1 an si jumatate iubita mea se afla in divort cu sotul ei. Ei au fost despartiti de mai mult timp. Intre timp noi am ... (vezi toată discuția)