avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... desfiinþarea contractului din cauza neexecutãrii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

desfiinþarea contractului din cauza neexecutãrii fortuite a întreþinerii de cãtre debitorul iniþial

in cazul decesului unuia dintre debitorii (soţi) obligatiei de intretinere creditorul trebuie sa isi dea acordul sa fie intretinut de mostenitorii debitorului decedat? banuiesc ca nu poate solicita desfiinţarea contractului din cauza neexecutării fortuite a întreţinerii de către debitorul iniţial deoarece unul din soţi mai este in viata si isi executa obligatia. obligatia defunctului reprezintă pasiv al succesiunii si va fi preluata de mostenitotii acceptanti pur si simplu?
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 10:03, 28 Mai 2009
Inteleg ca ambii soti au avut calitatea de intretinatori, ca atare decesul unuia dintre ei nu duce la stingerea obligatiei de intretinere a celuilalt debitor, care trebuie sa continue s acorde intretinerea. Fiind o obligatie personala, obligatia de intretinere nu se transmite succesorilor, drept urmare succesorii defunctului nu vor putea fi obligati sa continue obligatia acestuia. Debitorul ramas in viata este insa tinut de indeplinirea obligatiilor care su fost asumate in solidar la data incheierii contractului.
in concluzie mostenirea se va preda pe 1/2 din nuda proprietate, se va radia sarcina intretinerii inscrisa in Cartea FUnciara pentru defuncta si mostenitorii vor intra pe 1/2 fara sarcina intretinerii. obligatia rambursarii unui credit se transmite şi constituie pasiv. de ce? este evaluabila in bani?
...am practica judiciara care spune ca sarcina intretinerii se transmite si mostenitorilor...obligatia de intretinere continua cu acestia cu conditia ca cei indreptartiti sa primeasca intretinere sa ii accepte in locul defunctului...
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
ContSters4579, utilizator
Evident. Personal este dreptul intretinutului de a primi intretinere si nu obligatia de intretime ce se transmite succesorilor intretinatorului odata cu dreptul de proprietate asupra imobilului obiect al contractului de intretinere.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
ContSters42249, utilizator
Super
oare a-i putea te rog sa imi trimiti sentinta pe mail
balanmihai2005@yahoo.com
multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Datoriile bancare se mostenesc de catre copii? iacobdragomir iacobdragomir Cum pot fi sistate taxele si comisioanele de intarziere de plata la termenul stabilit initial? Datoriile la banca se mostenesc de catre copii? (vezi toată discuția)
Contract de intretinere adypompy adypompy contractul de intretinere poate fi atacat in instanta? si daca da care sunt caile de atac? (vezi toată discuția)
Declaratie notariala renuntare succesiune vs. refuz in proces partaj catinf catinf Buna ziua. Defunctul are trei mostenitori (sot si doi fii), nu are masa succesorala (toate bunurile au fost instrainate anterior decesului), dar are o creanta ... (vezi toată discuția)