Buna ziua.Am lucrat intr-o firma multinational,la data angajarii am semnat un contract aditional (perioada de scolarizare in Germania de 4 saptamanii, trebuie sa raman in firma 24 luni sau a pletesc 3000 Euro).
Am demisionat de o saptamana iar angajatorul mi-a atras atentia ca trebuie sa restitui suma ramasa sau daca nu m-a va da in judecata.Mai am si alti colegi care au plecat din firma tot cu contracte aditionale semnate si inca nu au primit nici o instintare ca sunt implicate intr-un process cu fostul angajator.
Intrebarea mea este ; care este termenul legal de la data de cand am plecat din firma in care sa ma poata da in judecata? Pot sa ma trezesc peste 6 luni sau mai mult cu o chemare in judecata cu fostul angajator sau si el trebuie sa respecte o perioada dupa care sa ma cheme in instant?Daca nu ma cheama in termenul legal se poate prescrie datoria mea fata de angajator?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Art. 268 C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
....
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
....