Va rog sa imi explicati in ce situatii se aplica art. 24 lit.a) din HG 52/2011 privind Normele metododolgice de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, daca actul normativ prevede ca termenul de depunere a cererii este
"lit. a) începând cu ziua următoare celei în care persoana îndreptăţită îşi reia activitatea profesională şi realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea data";
si in ce situatii
art.24 lit. e) "începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul indemnizaţiei pentru creşterea copilului realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, şi plata acesteia se suspendă, dacă cererea este depusă în termen de 30 de zile de la această data".
Am optat pentru concediul de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani si am beneficiat de indemnizatia aferenta. Am reluat activitatea profesionala cand copilul a implinit varsta de 1 an si 6 luni.
In aceasta situatie, care este termenul de depunere a cererii pentru stimulentul de insertie ?
Haideti ca m-am lamurit ! :D
Termenul de 60 de zile este pentru persoanele care nu au beneficiat de concediul de crestere a copilului (din CM au revenit la serviciu, nu au dreptul la CCC,etc.)
Termenul de 30 de zile este pentru persoanele care au beneficiat de indemnizatia de crestere a copilului.
1. - Nu ati dat exact acele amanunte (pe care le-am solicitat) de care era nevoie ca sa-mi dau seama daca s-a procedat legal sau nu.
- Adica: la ce data ati reluat activitatea, la ce data ati solicitat stimulentul de insertie, care este motivul (baza legala) invocat de AJPIS de a nu aproba plata stimulentului de insertie.
2. - Nu inteleg de ce nu ati solicitat stimulentul de insertie imediat dupa reluarea activitatii (in cel mult doua saptamani), nu dura decat cateva ore cu transport cu tot.
- De ce a trebuit sa asteptati la limita timpului si sa existe motive de respingere a cererii dvs.?
3. - CCC inceteaza (expira) in ziua urmatoare aceleia in care copilul dvs. implineste 2 ani.
- In momentul in care ati reluat activitatea si ati solicitat stimulentul de insertie s-a suspendat plata indemnizatiei pentru CCC.
- Oricand, pana implineste copil 2 ani, puteti solicita reintrarea in CCC si reluarea in plata a indemnizatiei pentru CCC.
4. Expresia "şi plata acesteia se suspendă", din art.24, lit.e), (referitor la plata indemnziatiei pentru CCC) inseamna ca ar fi trebuit sa solicitati stimulentul de insertie in termen de 30 de zile de la data cand ati reluat activitatea, deoarece plata indemnizatiei pentru CCC a fost suspendata.
5. Art. 24, lit.a) vorbeste de "expirarea perioadei de CCC", ceea ce la dvs. nu este cazul.
6. - Cred ca acesta este si rationamentul AJPIS care nu v-a aprobat plata indemnizatiei pentru CCC.
- Daca vreti un raspuns oficial puteti sa intrebati la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
AJPIS nu mi-a respins cererea. Functionarul care a preluat dosarul mi-a spus ca termenul este de 60 de zile si voiam sa stiu cum este corect. Oricum, va multumesc !
Stimulent de insertie
rkinga6
Buna ziua,
Din diverse parti am auzit ca pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa ma reintorc la munca inainte de a implini copilul 11 luni, ... (vezi toată discuția)