avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... compensare sulta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

compensare sulta

Am fost de acord la un moment dat cu solicitarea reclamantului de a compensa datoriile reciproce pana la concurenta sumei celei mai mici. Analizand insa mai bine situatia doresc sa renunt la aceasta compensare. Ce pot sa fac pentru a "drege"situatia? Mai mult as dori sa stiu daca instanta poate din oficiu sa compenseze datoriile reciproce, chiar daca una dintre parti se opune? As dori sa stiu ce articol se aplica la compensarea din oficiu, daca exista!
Cel mai recent răspuns: ContSters315143 , utilizator 14:52, 16 Octombrie 2014
Compensatia "din oficiu" despre care amintiti se numeste "compensatie legala" in limbaj juridic. Dispozitiile legale aplicabile compensatiei legale sunt cele prevazute de art. 1617, alin. 1 Cod civil.
Pentru a "drege" situatia, puteti contesta caracterul cert, lichid si exigibil al creantei reclamantului sau puteti invoca, daca este cazul, dispozitiile art. 1618 Cod civil.
Pentru a fi compensate creantele reciproce cu efect retroactiv, in cazul compensatiei legale este suficient ca instanta sa ia act de indeplinirea conditiilor de existenta a acesteia si, desigur, ca unul dintre debitorii reciproci sa o invoce.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensatia judiciara ContSters315143 ContSters315143 Art.1617 NCPC, spune ca o compensatie opereaza de plin drept (compensatia legala) atunci cand exista doua datorii certe, lichide si exigibile. Acest lucru este ... (vezi toată discuția)
Preluare creante beinaz a beinaz a Revenind la ceea ce v-am intrebat mai jos am rugamintea sa-mi spuneti daca se poate face o preluare de creante. Societatile au datorii una fata de cealalta ... (vezi toată discuția)
Compensatie chirie cu cheltuieli de modernizare spatiu Tpopa Tpopa Bună ziua! Medicul de familie care functionează in spaţiu închiriat din domeniul public al comunei poate beneficia de compensatie cu chiria datorata ... (vezi toată discuția)