Am fost de acord la un moment dat cu solicitarea reclamantului de a compensa datoriile reciproce pana la concurenta sumei celei mai mici. Analizand insa mai bine situatia doresc sa renunt la aceasta compensare. Ce pot sa fac pentru a "drege"situatia? Mai mult as dori sa stiu daca instanta poate din oficiu sa compenseze datoriile reciproce, chiar daca una dintre parti se opune? As dori sa stiu ce articol se aplica la compensarea din oficiu, daca exista!
Compensatia "din oficiu" despre care amintiti se numeste "compensatie legala" in limbaj juridic. Dispozitiile legale aplicabile compensatiei legale sunt cele prevazute de art. 1617, alin. 1 Cod civil.
Pentru a "drege" situatia, puteti contesta caracterul cert, lichid si exigibil al creantei reclamantului sau puteti invoca, daca este cazul, dispozitiile art. 1618 Cod civil.
Pentru a fi compensate creantele reciproce cu efect retroactiv, in cazul compensatiei legale este suficient ca instanta sa ia act de indeplinirea conditiilor de existenta a acesteia si, desigur, ca unul dintre debitorii reciproci sa o invoce.
Preluare creante
beinaz a
Revenind la ceea ce v-am intrebat mai jos am rugamintea sa-mi spuneti daca se poate face o preluare de creante.
Societatile au datorii una fata de cealalta ... (vezi toată discuția)