Am "angajat" o persoană care face o lucrare în cadrul imobilului (o reparație), dar nu are posibilitatea de a emite factură.
Este legal să-i fac un contract conventie civilă idependentă de prestării servicii?
Ce alte variante legale mai există?
Dupa ultimele discutii, abia acum am observat ca forumul este dedicat asociatiilor de proprietari. Din post-ul initial nu reiesea niciun indiciu ca sa deduc ca intrebarea domnul Gilmeanu era adresata in calitate de "asociatie de proprietari".
Cand am dat raspunsul, m-am gandit la o simpla persoana fizica care "angajeaza" o alta persoana fizica neautorizata (sau chiar un prieten de familie care se ocupa de varuitul unei case in mod exceptional, de exemplu) si care, din diverse motive, doresc sa incheie un contract de antrepriza de servicii, in temeiul art. 1851 si urm. Cod civil. In acest caz, beneficiarul nu este obligat sa faca declaratie la ANAF si sa retina impozit si CASS...
Asa cum s-a mai spus, as. prop. poate incheia un contract de prestari de servicii cu o persoana fizica pentru o reparatie sau alta lucrare ocazionala.
Din cate stiu (eu lucrez doar cu firme care elibereaza factura si chitanta), in acel contract de prestari de servicii trebuie trecuta o clauza prin care executantul se obliga sa-si achite personal contributia la sanatate. Asociatie calculeaza, retine si achita doar impozitul pe venit, urmand sa completeze la sfarsitul anului declaratia 205.
De aceea este de preferat sa lucrati cu o pers. fiz. autorizata sau o firma specializata. Poate ca costa un pic mai mult, dar aveti garantia lucrarii si va scapa de grija intocmirii declaratiilor la ANAF si a altor documente. Fereasca sa mai pateasca vre-un accident, ca v-ati pricopsit...
Reparatie
ivanvintilica
Cum se poate face o lucrare de instalatii la subsolul unui bloc cu o persoana fizica neautorizata, dar instalator de meserie? Plata se face din fondul de ... (vezi toată discuția)