avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inchiriere boxe la subsolul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inchiriere boxe la subsolul blocului

Sunt presedintele unei asociatii de proprietari si incerc sa gasesc solutia legala pt o problema cu care se confrunta asociatia:

comitetul executiv doreste sa incheie contracte de inchiriere cu proprietarii care si-au amenajat boxe in subsolul tehnic, dar unii locatari mai rautaciosi spun ca sunt construite ILEGAL - fara autorizatie de la Pompieri - si prin urmare, nu putem obtine un venit de pe urma unei ilegalitati. (La vremea cand s-au construit aceste boxe nu existau dpdv juridic asociatiile de proprietari care sa functioneze cf. prevederilor legale existente astazi, deci nici adunari generale care sa aprobe amenajarea acestor boxe cu acordul majoritatii, astfel incat oricine a vrut si-a facut boxa fara sa ceara acordul nimanui). Parerea majoritatii locatarilor este insa ca daca tot exista aceste boxe macar sa obtinem niste venituri de pe urma lor, deci nu ar fi o problema sa aprobam si formal in AG existenta acestora.

Cautand pe internet referiri la acest subiect, am gasit niste informatii pe site-ul unei asociatii de proprietari, insa fara precizarea articolelor de lege respective:

"a) Nici un proprietar nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara hotararea Adunarii Generale a proprietarilor.
b) Proprietarii care folosesc sau doresc sa foloseasca in interes personal elemente sau suprafete din proprietatea comuna sunt obligati sa incheie cu asociatia contracte de inchiriere sau de folosinta pe care le negociaza cu Comitetul Executiv.
ATENTIE ! Aceasta prevedere se refera si la boxele din subsol, mansarde, spatii pentru parcare, holuri, intrare in cladire, spatiile de la ghene, care nu sunt prevazute ca proprietati individuale, consemnate in actele de proprietate ale proprietarilor care le folosesc.
c) Negocierea contractelor de inchiriere se face de catre Comitetul Executiv."

Rugamintea mea la dv este sa-mi indicati cu exactitate articolele de lege care prevad in mod expres cele de mai sus, pt ca eu am citit atat legea 230/2007, cat si HG 1588/2007 si nu am gasit nicaieri aceste informatii in exprimarea respectiva.

Este posibil sa-mi fi scapat aceste pasaje? Sau reprezinta doar o interpretare mai concreta a legii?

In legea 230/2007 am gasit doar urmatorul text:
Art. 30
1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
a)...b)...c)...
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune;

Daca incheiem totusi contracte de inchiriere cunoscand faptul ca boxele s-ar fi construit fara autorizatiile necesare, ne supune pe noi, asociatia, unui risc legal? Sau riscul si consecintele si le asuma doar proprietarii respectivi?
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
coryzalia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:43, 18 Octombrie 2014
Ce ati gasit pe internet, asa cum spuneti, este o combinatie intre legea 230/2007 si conditiile de inchiriere din acea asociatie. De asemenea in lege exista doar acele articole pe care le-ati citat dv.

In legatura cu situatia din asociatia dv. puteti imbina atat prevederea unor situatii de risc cu posibilitatea de castig a unor sume din inchirierea acestor spatii:
- prin spatiile respective nu trebuie sa treaca conducta de gaze si nu trebuie sa fie improvizatii electrice pentru iluminat. Chiar daca exista conducta de gaze, boxele trebuie sa aiba aerisire permanent deschisa catre exteriorul blocului. Luati un electrician profesionist si verificati instalatia electrica din acele boxe si, daca este cazul refaceti-o profesionist;

- prin spatiile respective sa nu treaca conductele de apa, caldura, canalizare. Accesul la acestea trebuie sa fie liber pentru verificare si interventie la caz de necesitate. In caz ca exista aceste coloane impuneti proprietarilor in cauza, prin contractele de inchiriere, sa lase o dublura a cheilor la administratie in cutie sigilata, care chei sa fie folosite la caz ca proprietarii lipsesc de-acasa si e nevoie sa se intervina in boxa lor;

- negociati si intocmiti contracte de inchiriere cu proprietarii care au boxe in subsol, contracte in care sa prevedeti, in afara de perioada de timp pentru care este valabil contractul si sumele de inchiriere / luna, si conditiile de acces in aceste spatii pentru verificarea si interventia la instalatiile comune ale blocului, precum si angajamentul chiriasului ca nu va afecta in niciun fel instalatiile comune care-i trec prin boxa, in caz contrar va suporta cheltuielile reparatiilor.

Conducerea asociatiei are ca principal obiect de activitate administrarea proprietatii comune, asa incat riscul unor intamplari nefericite si-l asuma in primul rand conducerea asociatiei si apoi proprietarul tert chirias.

Daca prin boxe nu trece niciun fel de instalatie a blocului, va ramane problema cu iluminatul electric.
Daca imobilul din constructuie ,nu este prevazut cu boxe,nu va complicati cu tentativa de "legalizare " a celor neautorizat executate
Mai ales datorita aspectului ca a-ti afirmat unii locatari mai rautaciosi spun ca sunt construite ILEGAL - ,este evident ca vin cazul in care ve-ti starui cu inchirierea ,acestia vor starui cu sesizarea autoritatilor
Concret,ISU-nu admite la imobilele de locuit in comun care prin proiect nu detin executate boxe/spatii pentru utilizare individuala ,ca asociatia sau proprietarii sa utilizeze acest spatiu care constructiv detin o utilizare strategica
Am avut situatie similara in imobil
In final ISU a amendat asociatia de proprietari si a obligat eliberarea intregului subsol tehnic

Daca prin boxe nu trece niciun fel de instalatie a blocului, va ramane problema cu iluminatul electric.

Orice subsol tehnic de imobil de locuit in comun este prevazut in proiect si din constructie cu instalatie electrica 24 V
coryzalia a scris:
Daca incheiem totusi contracte de inchiriere cunoscand faptul ca boxele s-ar fi construit fara autorizatiile necesare, ne supune pe noi, asociatia, unui risc legal? Sau riscul si consecintele si le asuma doar proprietarii respectivi?

Daca lasati proprietarii sa foloseasca acele boxe ca si pana cum ori le inchiriati de acum inainte, riscurile sunt aceleasi.
Asociatia ca si proprietarii risca sa fie obligati de Inspectoratul in constructii, de primarie, de serviciul de urbanism sau alte asemenea institutii, sa desfiinteze aceste boxe si sa readuca subsolul la forma initiala si asta indiferent ca luati chirie sau nu pe ele.
Asa ca pana o sa va oblige cineva la desfiintarea lor (si poate ca nu se va intampla niciodata), eu va sugerez sa le inchiriati si sa va ajutati cu banii la reparatii asa cum prevede legea 230/2007 cu privire la folosirea veniturilor din exploatarea proprietatii comune.
Gasiti aceasta in art. 13 din L 230/2007 asa cum a fost modificat prin L 175/2010:
„Art. 13. – Veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune aparţin asociaţiei de proprietari. Aceste venituri alimentează fondurile speciale ale asociaţiei de proprietari pentru reparaţii şi investiţii cu privire la proprietatea comunăşi nu se plătesc proprietarilor.
Lista acestor venituri, precum şi cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial într-un raport afişat la avizierul asociaţiei de proprietari.”


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suprafata utila a subsolului tehnic coryzalia coryzalia Cum se stabileste c.p.i a fiecarui apart dintr-o anumita suprafata comuna? De ex: care este c.p.i in cazul subsolului? Se masoara suprafata interioara si se ... (vezi toată discuția)
Refuz de a semna contract de inchiriere a boxelor coryzalia coryzalia Buna ziua, s-a hotarat in AG inchirierea boxelor de la subsol construite pe proprietatea comuna. Problema este ca unii proprietari nu vor sa semneze ... (vezi toată discuția)
Parti comune xp-kry xp-kry Instalaţiile de apă rece / caldă, de încălzire şi canalizare din subsol şi de pe verticală, până la intrarea în apartamente, inclusiv conducta tip ... (vezi toată discuția)