avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... taxa de timbru judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

taxa de timbru judiciar

spuneti-mi va rog cit ar trebui sa platesc pentru intentarea un proces de daune morale in valoare de 30 000 lei(taxa de timbru si onorariul unui avocat).Daca nu am serviciu pot fi scutit de la plata taxei de timbru?Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
ionmarius75, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lucian Cojocar , Avocat 18:41, 17 Octombrie 2014
Taxa de timbru judiciar 1505 lei. Onorariul avocat...se negociaza. E posibila scutirea de taxa de timbru, dar lipsa serviciului nu e singurul criteriu de admitere a unei astfel de cereri.
multumesc frumos pentru raspuns!
1) Potrivit art. 7 din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, "Acţiunile privind stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice se taxează cu 100 lei."

2) La modul general, puteti formula o cerere de ajutor public judiciar in conformitate cu dispozitiile OUG nr. 51/2008, prin care sa solicitati decontarea sau reducerea taxei de timbru si/sau a onorariului avocatului, expertului, interpretului, executorului judecatoresc, etc., ori esalonarea platii acestor sume.

De cele mai multe ori insa, pentru ca cererea de ajutor public judiciar sa se admita, trebuie sa dovediti prin inscrisuri ca venitul lunar net per membru de familie (determinat ca diferenta dintre totalul veniturulor lunare si totalul cheltuielilor lunare inevitabile) este sub 300 RON (pentru scutire de 100%) sau sub 600 RON (pentru scutire de 50%).

Cu toate acestea, cererile de ajutor public judiciar pot fi admise si pentru persoanele ale caror venituri lunare nete per membru de familie depasesc aceste plafoane, art. 8 alin. (3) prevazand ca "Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România."

Cel mai celebru exemplu in acest sens este cel al Danei Patriciu, careia Judecatoria Sectorului 1 i-a redus cuantumului taxei judiciare de timbru de la 303.600.000 RON la 75.900.000 RON, asadar cu imensa suma de 227.700.000 RON. Mai mult decat atat, plata sumei astfel reduse a fost esalonata in 48 de rate lunare a cate 1.000 RON, Dana Patriciu beneficiind si de exonerarea de la plata restului de 75.852.000 RON pana la executarea hotararii definitive care urmeaza a se pronunta in cauza respectiva.
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
Mihai Badea, Avocat
Asadar, pentru alte tipuri de daune morale decat cele care deriva din lezarea onoarei, reputatiei, demnitatii (ex. pretium doloris, etc) taxa de timbru se calculeaza la valoarea reclamata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri Intampinare Intampinare Daca la plangerea contraventionala formulata impotriva MAI - IGPR (proces-verbal)- in calitate de petent doresc si despagubiri, este obligatorie si plata taxei ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru pt persoanele cu handicap grav (cu asistent personnal / insotitor) lonley-wolf lonley-wolf Exista vreun articol de lege, o lege speciala, ceva, orice care sa permita [u][b]reducerea taxei de timbru judiciar la un nivel cat de cat platibil, scutirea ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru in actiunile de drept civil Ioana1919 Ioana1919 Speta: intr-o actiune deschisa de tip 'calomnie/defaimare' in mass media de audienta nationala conform legii 276/2009 pentru daune de 250.000 de lei noi se ... (vezi toată discuția)