avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarizare

as vrea sa stiu cum se calculeaza sporurile,la salariul de baza sau la salariul de incadrare.sunt fochist in sistemul bugetar si am salariul de incadrare de 792,iar salariul de baza mi s-a explicat ca este cel aunat cu toate sporurile care depaseste 1500 ron.va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza si dupa ce lege?
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
danlili, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:34, 20 Octombrie 2014
Depinde in ce sector lucrati. In sectorul privat sporurile se calculeaza la salariul de incadrare, care este si salariul de baza.
In sectorul bugetar, in anumite domenii, salariul de baza cuprinde salariul de incadrare (grila) la care se adauga sporul de vechime dar si alte sporuri. Anumite sporuri se calculeaza la salariul de baza (sal incadrare+sp vechime), iar altele doar la salariul de incadrare (grila).
In primul rand salariul dvs.de incadrare de 792 lei, este sub sal.minim brut garantat pe economie, acesta fiind de 900 lei, de la 1 iul.2014, cf.legii, prin urmare sunteti nedreptatit din start. In al-doi-lea rand, toate sporurile se calculeaza la sal.de incadrare, care este denumit, ca fiind cel de baza, este acelasi lucru.Indiferent de sectorul privat/de stat, in care lucreaza angajatul, modul de calcul este acelasi, este o lege unica pe tara, care nu este respectata de marea majoritate a angajatorilor, din pacate.Stiti si dvs.acest lucru.
De asemenea,pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
@vikyab

In sectorul bugetar salariile nu se calculeaza la fel ca in cel privat. Sunt sectoare de activitate (ex. invatamantul), unde salariul de baza este compus din salariul de incadrare (grila) + sporuri, fara a fi sub nivelul salariului minim.

@danlili

In care sector bugetar lucrati? Cum apare salariul pe fluturas?
Cei din sectorul bugetar ar trebui sa tina cont de art.2 din HG nr.871/2013.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor pt munca vatamatoare buiavasi buiavasi buna dimineata! as dori sa imi precizati si mie daca sporul pt munca vatamatoare este considerat spor in afara salariului de baza, din cate stiu eu da, si la ... (vezi toată discuția)
Salariu 2012 draganmariana draganmariana o educatoare poate avea in 2012 salariul de 804 lei atata timp cat salariul minim este de 700 lei. (fiind educatoare este calificata). Va multumesc pentru ... (vezi toată discuția)
Calculare salariu rusu-mihaela rusu-mihaela Am si eu o intrebare. Sunt angajata in sistemul bugetar din februarie, ca registrator medical, cu venitul minim pe economie. Luna aceasta am primit fluturasul ... (vezi toată discuția)