avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA rectificativa TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

rectificativa TVA

buna ziua,ma puteti ajuta si pe mine cu o lamurire cum se mai depune sau daca se mai depune rectificativa la TVA.Am verificat actele dupa ce am depus declaratia si am gasit o factura neprinsa in decont.Problema s-a ivit dar nu prea stiu cum sa rezolv mai bine si mai usor.Sa o las pina luna viitoare si o declar atunci?Este vorba de 4426.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 23:01, 26 Mai 2009
Erorile materiale din deconturile de TVA se corecteaza de catre organul fiscal competent, la initiativa acestuia sau la solicitarea persoanei impozabile.
Tipuri de erori materiale ce pot fi corectate:
a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute in decont; preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu, declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare);
b) inregistrarea in decont a diferentelor de TVA de plata, constatate de organele de control, contrar reglementarilor legale in materie;
c) erori provenind din inscrierea in decontul de TVA a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.
Perioada in care pot fi corectate erorile materiale din decontul de TVA: in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost depus decontul supus corectarii. Depunerea solicitarii de corectare a erorilor materiale din decontul de TVA dupa expirarea termenului de prescriptie constituie o recunoastere voluntara a TVA de plata si a diferentelor de TVA de plata astfel stabilite, acestea fiind considerate legal datorate.
Decizia de corectare este structurata conform modelului decontului de TVA in vigoare la data la care se refera decontul intocmit eronat, se completeaza numai la răndurile care au suferit modificari cu diferentele in plus sau in minus fata de suma declarata initial. Decizia de corectare se comunica platitorului.
Modificarile din decizia de corectare se opereaza de catre organul fiscal in Registrul jurnal obligatii declarate la bugetul general consolidat, iar ulterior se opereaza in evidenta analitica pe platitori.
- Daca in urma corectarii erorii rezulta o suma negativa de TVA, persoana impozabila o va prelua in decontul perioadei fiscale urmatoare, la sectiunea „Regularizari", răndul „Soldul sumei negative a TVA reportata din perioada precedenta, pentru care nu s-a solicitat rambursare".
- Daca in urma corectarii erorilor rezulta o suma pozitiva de TVA, persoana impozabila o va prelua in decontul perioadei fiscale urmatoare, la sectiunea „Regularizari", răndul „Soldul TVA de plata din decontul perioadei fiscale precedente neachitata păna la data depunerii decontului de TVA". Termenul de plata a diferentei pozitive de TVA se stabileste, potrivit reglementarilor legale, in functie de data comunicarii deciziei de corectare sau a instiintarii, dupa caz.
pe scurt depuneti o cerere de corectare a erorilor, anexati la aceasta decontul intocmit eronat si cel intocmit corect...succes
recomand cu placere raspunsul doamnei Daniela=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere tva rectificat Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ptr rectificare TVA depun decontul rectificat on line , sau trebuie mers la finante cu toata documentatia care a dus la ... (vezi toată discuția)
Firma patitoare de tva pana in aug 2020 bulzanv bulzanv firma patitoare de tva pana in aug 2020 poate depune corectie la dec tva aferent aug 2020 (vezi toată discuția)
Hg 1579 /2007 Broker_star Broker_star Buna Ziua! Incepand cu 08.2007 in baza unui contract de broker am intermediat credite bancare cu mai cateva banci. Contractele initiate la acea vreme de banci ... (vezi toată discuția)