avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA depunere TVA rectificat
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

depunere TVA rectificat

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti ptr rectificare TVA depun decontul rectificat on line , sau trebuie mers la finante cu toata documentatia care a dus la rectificarea TVA -ului.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 10:39, 27 Iulie 2011
Decontul depus ramane asa, chiar si cu greseli, si in urmatorul decont (la urmatorul termen de depunere) faceti si corectarea si treceti la regularizari.
Erorile materiale din deconturile de TVA se corecteaza de catre organul fiscal competent, la initiativa acestuia sau la solicitarea persoanei impozabile.
Tipuri de erori materiale ce pot fi corectate:
a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute in decont; preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu, declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare);
b) inregistrarea in decont a diferentelor de TVA de plata, constatate de organele de control, contrar reglementarilor legale in materie;
c) erori provenind din inscrierea in decontul de TVA a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.
Perioada in care pot fi corectate erorile materiale din decontul de TVA: in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost depus decontul supus corectarii. Depunerea solicitarii de corectare a erorilor materiale din decontul de TVA dupa expirarea termenului de prescriptie constituie o recunoastere voluntara a TVA de plata si a diferentelor de TVA de plata astfel stabilite, acestea fiind considerate legal datorate.
Decizia de corectare este structurata conform modelului decontului de TVA in vigoare la data la care se refera decontul intocmit eronat, se completeaza numai la răndurile care au suferit modificari cu diferentele in plus sau in minus fata de suma declarata initial. Decizia de corectare se comunica platitorului.
Modificarile din decizia de corectare se opereaza de catre organul fiscal in Registrul jurnal obligatii declarate la bugetul general consolidat, iar ulterior se opereaza in evidenta analitica pe platitori.
- Daca in urma corectarii erorii rezulta o suma negativa de TVA, persoana impozabila o va prelua in decontul perioadei fiscale urmatoare, la sectiunea „Regularizari", răndul „Soldul sumei negative a TVA reportata din perioada precedenta, pentru care nu s-a solicitat rambursare".
- Daca in urma corectarii erorilor rezulta o suma pozitiva de TVA, persoana impozabila o va prelua in decontul perioadei fiscale urmatoare, la sectiunea „Regularizari", răndul „Soldul TVA de plata din decontul perioadei fiscale precedente neachitata păna la data depunerii decontului de TVA". Termenul de plata a diferentei pozitive de TVA se stabileste, potrivit reglementarilor legale, in functie de data comunicarii deciziei de corectare sau a instiintarii, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificativa tva mea culpa mea culpa buna ziua,ma puteti ajuta si pe mine cu o lamurire cum se mai depune sau daca se mai depune rectificativa la TVA.Am verificat actele dupa ce am depus ... (vezi toată discuția)
Firma patitoare de tva pana in aug 2020 bulzanv bulzanv firma patitoare de tva pana in aug 2020 poate depune corectie la dec tva aferent aug 2020 (vezi toată discuția)
Declaratia 300 previas previas Daca in declaratia 300 la IANUARIE 2009 la randul 23 s-a omis introducerea manuala a sumei tva este corect ca in decontul din mai sa trec respectiva suma la ... (vezi toată discuția)