Unii autori considera ca reintegrarea unui salariat concediat se face printr-o decizie de reintegrare.
Altii considera ca aceasta decizie nu este necesara, reintegarea facandu-se printr-o simpla notificare in scris a angajatorului catre salariat cum ca la o anumita data salariatul trebuie sa se prezinte la munca pentru a reincepe activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca incetat ilegal.
Este adevarat ca prin hotararea definitiva si executorie masura dispusa de angajator este anulata, iar cererea de reintegrare este admisa de catre instanta de judecata, nemaifiind necesara inca o crere de reintegrare adresata angajatorului, care acesta din urma este obligat la reintegrarea salariatului concediat ilegal asa cum a dispus instanta prin hotarare, de asemenea nu mai este necesara nici emiterea unei decizii de reintegrare intrucat angajatorul nu are autoritate de lucru judecat asupra hotararii judecatoresti.
Cu toate astea salariatul nu poate fi tras la raspundere pentru abatere disciplinara - absente nemotivate - pentru faptul ca nu se prezinta la munca dupa ce a ramas in pronuntare hotararea judecatoreasca, intrucat nu lui ii revine obligatia de a se reintegra ci angajatorului care este obligat sa dispuna reintegrarea.
Dar nu inteleg pana la urma cum este bine ca reintegarea sa fie dispusa: angajatorul trebuie sa emita decizia de reintegrare sau trebuie doar sa-i trimita acestuia o notificare cum ca ytrebuie sa se prezinte la munca intr-o anumita data (evident in termenul valabilitatii sentintei civile), avand in vedere ca trebuie sa existe o data a reintegarii efective pana la care, salariatului concediet ilegal, sa-i fie platite drepturile salariale?
In cazul in care angajatorul nu plateste drepturile salariale de la data concedierii efective pana la data reintegarerii efective, si in cazul in care salariatul neindreptatit face o plangere in temeiul art. 287 alin. (1) lit. (e) din codul penal, organele de cercetare penala cum isi vor da seama care este data reintegrarii efective?
Reintegrarea se va efectua de la data ramanerii in pronuntare a hotararii judecatoresti de reintegrare.
Intr-un timp rezonabil, chiar in urmatoarea zi, angajatorul trebuie sa-l informeze pe salariat ca trebuie sa se prezinte la locul de munca intr-o anumita data, acea data fiind data reintegari efective.
Daca intr-un timp rezonabil angajatorul nu dispune reintegrarea, salariatul are dreptul sa-i trimita angajatorului o notificare prin care sa-l instiinteze pe acesta ca la o anumita data salariatul se va prezenta la locul de munca pentru a-si incepe activitatea, datorita hotararii judecatoresti ramasa definitiva si executorie, considerandu-se aceasta data reintegrarii efective.
Daca angajatorul refuza accesul salariatului la locul de munca, impreuna cu notificarea trimisa de salariat acestuia, poate face plangere penala pentru nerespectarea hotararii de reintegrare.