avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Plimbarea cainilor de companie pe spatiile verzi
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Plimbarea cainilor de companie pe spatiile verzi

Buna ziua,
Se poate sa imi spuna si ie cineva ce spune legea in legatura cu plimbarea cainilor de companie pe spatiile verzi?
Puteti sa imi dati doar un link catre acea lege care specifica ce si cum.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: LUCk33ro , utilizator 17:44, 4 Februarie 2019
La ce parc va referiti?
Va repet: cainele in functie de categorie se tine sau nu in lesa. Eu am un westie si il tin limitat in lesa ( mai precis cand sunt si alti caini in preajma ).Daca primiti amenda ca era cainele fara lesa puteti cere in fata Instantei ca agentul constatator sa demonstreze cum a fost cainele dvs. pericol pentru pesoane sau lucruri ( lege 61/1991 ). Cainii care se duc obligatoriu in lesa si cu botnita sunt precizati in OUG 55/2002 art.1 lit a si b.Dar, doar cainii de la art. 1 lit.b au voie in parcuri, cei de la lit. a fiind interzisi. Cu alte cuvinte cei de la lit. a nu au acces la tarcuri = IDIOTENIE.
Gardienii de care precizati dvs. nu au nici o putere legala sa va atraga atentia, decat daca incercati sa distrugeti spatiul verde, mobilierul, etc., dar si atunci dansii trebuie sa anunte politia locala.
Eu nu voi intra in tarcuri cu cainele, indiferent ce. Prefer sa ma judec. Cine doreste sa intre poate sa o faca, dar stau sa ma intreb daca ajung simultan 3 caini ( pitbull, cane corso si caniche - toti masculi ) care si cum intra, deoarece este stiut ca masculii sunt agresivi cu alti mascului si teritoriali?
Panourile de care vorbiti nu schimba normativul legal. Va rog nu confundati hotararile de consiliu cu Lege, OUG, etc. Sunt acte juridice de rang inferior si ar trebui date in aplicarea stricta a legii si nu in completarea sau incalcarea ei, conform dreptului administrativ.
In fine. Procedati cum doriti.
Stima
Dan
Ultima modificare: Duminică, 19 Octombrie 2014
danyo, utilizator
Aici
[ link extern ]
este un articol mai vechi, dar este interesant pentru interpretare:

Cainii si spatiile verzi
Legat de Politia Comunitara si alergatura lor dupa cei cu animale pt a-i amenda. Este vital ca in aceste situatii sa se cunoasca legislatia in vigoare:

Potrivit HOTĂRÂRII 243 din 20/10/2005, privind păstrarea curăţeniei Municipiului Bucureşti de către posesorii de animale de companie, “Art. 1 Se interzice plimbarea pe domeniul public a câinilor de companie, fără ca proprietarul acestuia să dispună de materiale necesare pentru curăţirea locului şi evacuarea dejectelor fiziologice, respectiv excrementele - deci ai voie sa te plimbi cu el pe unde vrei, chiar si pe iarba!! daca e in lesa si ai punga
Art. 2 Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti are obligaţia de a pune la dispoziţie, în parcurile pe care le are în administraţie, spaţii bine dimensionate, amenajate corespunzător (dale de beton sau gazon, pentru a evita producerea noroiului în zilele ploioase) unde proprietarii de animale de companie să aibă posibilitatea de a-şi plimba animalele. - din moment ce ei nu si-au respectat atributiile, te poti plimba in voie!!
1. Aceeaşi obligaţie revine şi administraţiilor domeniului public din sectoarele 1 - 6 pentru parcurile aflate în administrarea lor.2. De asemenea trebuie efectuată dezinfecţia şi spălarea spaţiilor amenajate în cadrul parcurilor, cel puţin o dată pe lună de către personalul din cadrul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti.
Art. 3 Se interzice plimbarea câinilor de companie prin parcuri şi grădini fără lesă, iar cei din categoria câinilor agresivi fără botniţă, unde proprietarul animalului de companie trebuie să păstreze curăţenia.” - atat!!

Mai mult, semnele infipte in toate parcurile si pancardele cu interzis accesul cu caini sunt un abuz, o discrimiare. Nu au nici o baza legala! Nu sunt nicaieri in lege specificate locurile/parcurile in care ai voie sau nu ai voie. Trebuie doar sa dai dovada de bun simt!

Mai mult:

Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane

Art. 1 Prezenta lege reglementeaza administrarea spatiilor verzi, obiectiv de interes public, in vederea asigurarii calitatii factorilor de mediu si starii de sanatate a populatiei.

Art. 2 In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie: a) spatiu verde - zona verde in cadrul oraselor si municipiilor, definita ca o retea mozaicata sau un sistem de ecosisteme seminaturale, al carei specific este determinat de vegetatie (lemnoasa, arborescenta, arbustiva, floricola si erbacee); b) parc - spatiul verde, cu suprafata de minimum un hectar, format dintr-un cadru vegetal specific si din zone construite, cuprinzând dotari si echipari destinate activitatilor cultural-educative, sportive sau recreative pentru populatie; c) scuar - spatiul verde, cu suprafata mai mica de un hectar, amplasat in cadrul ansamblurilor de locuit, in jurul unor dotari publice, in incintele unitatilor economice, social-culturale, de invatamânt, amenajarilor sportive, de agrement pentru copii si tineret sau in alte locatii; d) aliniament plantat - plantatiile pe spatiul verde cu rol estetic de protectie, de ameliorare a climatului si calitatii aerului, amplasate in lungul cailor de circulatie sau al cursurilor de apa.

Art. 3 Spatiile verzi se compun din urmatoarele tipuri de terenuri din zonele urbane: a) parcuri; b) scuaruri; c) aliniamente plantate in lungul bulevardelor si strazilor; d) terenuri libere, neproductive din intravilan: mlastini, stâncarii, pante, terenuri afectate de alunecari, saraturi care pot fi amenajate cu plantatii.

Art. 6 Statul recunoaste dreptul fiecarei persoane fizice la un mediu sanatos, accesul liber pentru recreere in spatiile verzi proprietate publica, dreptul de a contribui la amenajarea spatiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori si arbusti, in conditiile respectarii prevederilor legale in vigoare.

Art. 7 Pentru protectia si conservarea spatiilor verzi, persoanele fizice au urmatoarele obligatii: a) sa nu arunce niciun fel de deseuri pe teritoriul spatiilor verzi; b) sa respecte regulile de aparare impotriva incendiilor pe spatiile verzi; c) sa nu produca taieri neautorizate sau vatamari ale arborilor si arbustilor, deteriorari ale aranjamentelor florale si ale gazonului, distrugeri ale musuroaielor naturale, cuiburilor de pasari si adaposturilor de animale, ale constructiilor si instalatiilor utilitare si ornamentale existente pe spatiile verzi; d) sa nu ocupe cu constructii provizorii sau permanente zonele inventariate ca spatii verzi - asta nu avem voie sa facem, nu sa nu plimbam cainii!!

Asa ca, daca ii ei mai tare cu legea in mana (lege pe care cu siguranta nu o cunosc) nu vor mai avea atata tupeu!!
Doamna, cu respect va atrag atentia ca HCGMB 243/2005 nu mai exista. Legea 24/2007 precizeaza foarte clar la art. 21 lit.m ca se interzice plimbarea si imbaierea animalelor in alte locuri decat cele amenajate - acest art. fiind in realitate problema si nu HCGMB-ul.
Linkul dvs. este despre un articol din 2009, acum fiind in 2014
Eu am fost deja amendat in 15 iulie 2014 pe HCGMB 120/2010, art. 34 alin.1 lit.b si am termen pe 23 oct 2014 la Judecatoria sect.3 pe Discriminare.
Stima

Dan
Ultima modificare: Duminică, 19 Octombrie 2014
danyo, utilizator
Ok deci cainele in functie de categorie se tine sau nu in lesa insa cum ramane cu faptul ca nu am voie sa il las pe spatiul verde. Uffff. Daca ma faceam avocat intelegeam mai bine tot ce am citit pana acum :D
Ce am citit face referire doar la cainii agresivi si la ce conditii trebuie sa indeplinesti tunci cand ii plimbi. Unde gasesc detalii si despre restul cateilor?

In HOTĂRÂREA nr. 120 din 30/06/2010 spune ca nici un caine nu trebuie sa intre pe iarba sau in alte spatii publice in afara aleilor, ca trebuie sa ii tii in lesa si cu botnita (botnita doar daca este un cut agresiv). Pe langa asta si curatatul. Sa inteleg ca aceasta hotarare a fost inlocuita cu una in care se precizeaza ca ai voie sa dai drumul cainelui din lesa daca nu este o rasa agresiva?
Nu mai inteleg nimic :(
Oh, am uitat sa precizez parcul. Este vorba despre Cismigiu

Alte discuții în legătură

Catel in apartament Andy08 Andy08 Detin un catel de talie mica 2.1 kg si locuiesc intr-un ansamblu de locuinte din Bucuresti. Imi plimb catelul in jurul blocului, pe alee si spatii verzi si ... (vezi toată discuția)
Amendat de polițist local conform unei hotărâri de consiliu radugrecu radugrecu bună ziua, weekendul trecut, pe 28 octombrie, am fost oprit de către doi agenți de la poliția locală pentru că eram pe spațiul verde din parcul ... (vezi toată discuția)
Caine la bloc, obligatia de a curata mizeria pe care o lasa in gradina blocului Margareta72 Margareta72 Am un catel, metis, foarte pasnic si prietenos. Locuiesc la bloc si platesc la intreinere 3 lei pt el. Cand ies afara sa isi faca nevoile, ies fara lesa, ... (vezi toată discuția)