avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Finantare ONG - Imprumut
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Finantare ONG - Imprumut

Buna ziua,

Daca imprumut asociatia cu diverse sume de bani, in calitate de presedinte al acesteia, le pot recupera la un moment dat? Cum se face un act de imprumut (model)? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: grunwald , utilizator 14:09, 10 Februarie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, nu e nicio problema din moment ce faceti parte din conducerea asociatiei si nu obtineti o dobanda care sa duca la interpretarea ca faceti profit de pe urma acestui imprumut.... conditia este ca imprumutul sa fie fara dobanda sau cu una care sa acopere numai inflatia ( eventual la nivelul dobanzii legale, dar sunt anumite controverse). Si contractul de imprumut sa fie aprobat de Consiliul Director si, daca e o asociatie, eventual chiar de Adunarea Generala, sau sa existe macar autorizarea de principiu din partea acesteia cu privire la ideea de imprumut, ordinul de marime si perioada, ca sa nu fie discutii ref. eventual conflict de interese sau depasire de atributii... depinde ce competente ref. apronbarea operatiunilor patrimoniale au fost prevazute in statut.... Cand asociatia va avea disponibilitatile banesti necesare, va va restitui imprumutul.... Nu doar ca e acceptabil, e chiar firesc ca cei din conducerea ONG-ului sa o si imprumute, daca e necesar - ex. nu au reusit sa faca rost de lichiditatile necesare din cotizatii, donatii, sponsorizari etc. si e perspectiva obtinerii ulterioare de fonduri, pentru a restitui imprumutul....
Intrebare: Cum recuperez suma investita la obtinerea PJ asociatie, atunci fiind in curs de constituire? Tot imprumut ar fi si acolo.
Contributia membrilor fondatori la constituirea patrimoniului initial al ong nu e deloc un imprumut si acea contributie in numerar sau in natura daca e cazul, raman doar ong-ului.
grunwald a scris:

Intrebare: Cum recuperez suma investita la obtinerea PJ asociatie, atunci fiind in curs de constituire? Tot imprumut ar fi si acolo.


Acele cheltuieli se deduc de regula din patrimoniul initial, si daca acesta nu acopere cheltuielile de constituire, atunci din venituri ulterioare - cotizatiile membrilor, donatii, sponsorizari, 2%, venituri din eventuale activitati economice etc.
Insa nu e corect a se vorbi de "suma investita" pentru ca fondatorii nu "investesc" ci DONEAZA, ei fac un act de liberalitate la infiintarea ONG-ului, dau ceva in mod definitiv si fara dreptul de a reprimi acea suma, si in general a fonda un ONG inseamna sa DAI, nu sa PRIMESTI, nici atunci nici pe viitor, pentru faptul ca ai fondat ONG-ul si ai DAT la inceput. Cine vrea sa "investeasca" ar trebui sa infiinteze un operator economic, ex. SRL sau SA :-).
Imprumuturi interne se fac cand e o problema de cash-flow, cand a intarziat un venit sperat de gen cotizatii, donatii, sponsorizari, dar sunt certitudini sau sperante serioase ca se primesc acei bani si se doreste sau trebuie efectuate niste cheltuieli inainte de a intra acele sume... Nu e o "investitie" ci tot un ajutor pentru ONG, ca sa nu ia imprumut din exteriorul ONG-ului, in conditii mai dezavantajoase....
S-a folosit gresit INVESTIT, oricum capitalul initial nu acopera decat 50-60% din cheltuieli. Acolo era neclar, dar am inteles. Multumesc!

Alte discuții în legătură

Donatii "cash" catre ong si acte contabile cris2d2 cris2d2 Va salut. Va rog sa-mi spuneti daca o persoana fizica sau juridica poate face donatii cash, fara depunere in cont, catre un ONG - asociatie de protectia ... (vezi toată discuția)
Care este baza legala prin care o asociatie pentru plata contabil arov arov Buna ziua! Care este baza legala prin care o asociatie pentru gradinita poate cere bani parintilor pentru plata salariului contabilei si plata sumei pentru ... (vezi toată discuția)
Cetatean strain , ong , sponzorizari , fonduri de la stat . Andrei Keszeg Andrei Keszeg Buna ziua ! in vederea infiintarii unui ONG in Romania , ca cetatean strain , as avea in prealabil citeva intrebari la dumneavoastra : 1 - este posibil ... (vezi toată discuția)