avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Care este baza legala prin care o asociatie pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Care este baza legala prin care o asociatie pentru plata contabil

Buna ziua! Care este baza legala prin care o asociatie pentru gradinita poate cere bani parintilor pentru plata salariului contabilei si plata sumei pentru administrarea contului bancar al asociatiei?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Mai 2023
george-neagu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatia părinților este o entitate privata, un ONG care are anumite cheltuieli curente. Ca venituri are cotizația membrilor și alte sume de bani atrase cum sunt donațiile și sponsorizările.
Acele cheltuieli enumerate de dumneavoastră pot fi acoperite și din acele sume.
Colaborarea cu un contabil la un ONG, poate fi facuta doar anual (in baza unui contract de prestari servicii contabile pentru cateva zile cat ii trebuie sa-si faca treaba, si factura) când trebuie sa va întocmească bilanțul anual și declaratia 101 pentru ong-uri. Nu e nevoie sa aveți angajata permanenta persoana pentru contabilitate.
Nu confundați asociatia cu acea grădiniță.
Toate deciziile în asociatie se iau prin vot în adunarea generală.
Nu sunteți obligati sa faceți parte din acea asociatie.
Citiți pe internet legea de organizare și funcționare a asociațiilor și fundațiilor.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Mai 2023
george-neagu, moderator
Multumesc pentru raspuns! Dar exista undeva obligativitatea cotizatiei de orice suma? Si de asemenea, aceste incasari/ respectiv cheltuieli nu trebuie sa fie facute publice? Catre parinti? Noua mereu ni se cer bani pt orice, dar nu stim ce se intampla cu banii pe care unii din parinti i-au dat prin formularul de impozit, prin alte plati/rotunjiri la plata mesei si altele.
Nu. Cotizația o aproba anual adunarea generală la propunerea comitetului director sau a unui număr de membrii participanți la sedinta respectiva. Ea trebuie gândită astfel încât sa acopere măcar acele cheltuieli curente ale asociației.
Se încasează lunar în baza chitanței sau în contul bancar al asociației.
În cadrul ședinței adunării generale a asociației când trebuie votat și aprobat bugetul anual (înaintea depunerii la finante) se discuta în adunarea și se aproba sau nu, și raportul președintelui care cuprinde o parte narativa cu activitățile desfășurate și alte probleme, și una financiara care cuprinde veniturile și cheltuielile facute în anul precedent. Cu aceasta ocazie membrii prezenți la adunare i-au cunoștință atât de acele valori, de modul cum au fost atrași banii ca venit al asociației, cât și cum au fost cheltuieli.
Când se face propunere pentru valoarea cotizației, comitetul director poate face o detaliere a modului cum dorește sa cheltuiască acei bani strânși.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Mai 2023
george-neagu, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
pana la urma este vorba de gradinita sau de asociatie? Gradinitele acreditate sunt persoane juridice separate de ONG-ul care le-a infiintat si atunci e nelegitim sa se ceara parintilor ceva bani pentru ONG-ul care a infiintat gradinita. Daca insa nu e gradinita persoana juridica ci e vorba de un dezmambramant fara personalitate juridica al asociatiei sau fundatiei, deci un proiect al acesteia, cheltuielile gradinitei sunt cheltuielile ONG-ului si veniturile gradinite sunt veniturile ONG-ului si deci din taxe achitate de partinti pt serviciile de gradinita, sau din cotizatii sa taxe de inscriere daca sunt membri in asociatie, e normal sa se achite si costuri administrative ex. contabil sau comisioane bancare... depinde insa statutul platitorului - e membru in asociatie sau doar parinte de copil beneficiar? Ca in primul caz e vorba de ce prevede statutul si regulamentul intern si deciziile AG, si in al doilea caz e o chestie pur contractuala ref. ce servicii se platesc si pentru ce poate asociatia chelui acei bani si cum ii justifica....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong - se poate ca membrii ulteriori sa nu aiba drept de vot dar sa achite cotizatie? nyusziful nyusziful Buna ziua! Dorim sa infiintam o asociatie. Suntem 3 persoane. Dar finalitatea asociatiei va fi practicarea sportului, care pe baza de cerere de adeziune ... (vezi toată discuția)
Constituirea unui ong tony_anca tony_anca Buna seara, va rog sa ma sfatuiti cum sa fac un ONG non profit pentru un club sportiv karate copii.Ce inregistrari se fac?cum se remunereaza instructorul?Ce ... (vezi toată discuția)
Asociatie predata verbal Ana 03 Ana 03 Buna seara, La un liceu din Iasi a fost infiintata o asociatie a parintilor prin 2019 de catre niste persoane denumite \"membri fondatori\" si care au predat ... (vezi toată discuția)