avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG - se poate ca membrii ulteriori sa nu aiba drept ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG - se poate ca membrii ulteriori sa nu aiba drept de vot dar sa achite cotizatie?

Buna ziua!
Dorim sa infiintam o asociatie. Suntem 3 persoane. Dar finalitatea asociatiei va fi practicarea sportului, care pe baza de cerere de adeziune aprobata de Consiliul Director (ne am gandit noi), vor deveni un fel de membri. Deci, ulterior va avea multi membri.
Intrebarea mea este:
Exista posibilitatea ca in afara celor 3 membri fondatori, toti ceilalti membri sa fie FARA DREPT DE VOT (ar fi imposibil sa adunam pe toata lumea la fiecare sedinta). Daca da, cum se vor chema acestia? M-am gandit la membri fondatori, si cei onorifici. Dar restul care vor plati cotizatie, si care nu vor avea drept de vot, cum se vor numi?
Este legal asa ceva: sa intre ca si membri potrivit Statutului, sa nu fie declarati la Judecatorie, dar sa plateasca cotizatie fara a avea drept de vot?
Intrebam pentru ca un prim val va fi de aproximativ 60 de membri, apoi din acestia mai pleaca, mai vin altii...ar fi imposibil si sa i tot declar la Judecatorie pe fiecare la fiecare modificare, dar si sa le dam drept de vot...
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:25, 10 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand sa intelegeti ca un ong nu ceva similar cu o societate comerciala in care sunt patronii care fac ce vor caci ei au bagat banii si ....
Acum sa revin. Nu se poate aplica in cazul unui ong ceea ce v-ati gandit sa faceti dumneavoatra.
Intr-o asociatie sunt membrii cu drept de vot care fie ca sunt acolo pe lista de la infiintare si se mai numesc si membrii fondatori, si mai sunt si cei care in timp pot fi acceptati in asociatie prin depunerea acelor cereri de adeziune, cereri care vor fi apoi discutate, aprobate sau respinse in Comitetul director. Acestia participa cu drept de vot in adunarea generala, pot candida la functii alese in asociatie, platesc cotizatii, participa la realizarea bugetului anual de venituri si cheltuieli in functie de care stabilesc programul cu activitatile anuale dar si la stabilirea strategiei asociatiei pentru anii urmatori, etc.
Si separat pot fi membrii simpatizanti sau voluntari care participa ocazional la diferite activitati ale asociatei, nu platesc cotizati, nu participa cu drept de vot in adunarea generala, nu pot candida la functii alese in asociatie. Pentru acestia veti incheia cu fiecare contract de voluntariat. Sa inteleg ca urmariti de fapt sa le realizati un cadru , sa le oferiti un loc de desfasurare organizat a activitatilor spotive diferitelor persoane? Pai pentru acestia puteti percepe o taxa pentru serviciile prestate pentru ei caci cam asta intentionati cred sa faceti de fapt, nu? Si pentru acesti bani care pentru asociatie este un venit, se va da chitanta si se va impozita.
Buna seara, și va mulțumesc!
Da, exact despre asta e vorba, noi vrem sa facem cadrul, locul in care vor participa la sporturile promovate. Dar vrem o asociație.
Acum fiecare cotizație desigur se va achita pe baza de chitanță, dar înțeleg că am putea sa încheiem cu fiecare câte un contract, in baza căruia ei plătesc, iar veniturile respective devin impozabile, noi urmând să le declaram către stat. Corect înțeleg? Asta fața de cotizație care n ar fi impozabilă. Și atunci rămânem noi 3 membri, daca mai sunt și alții în timp vor deveni membri, iar restul....pur și simplu părți contractante cu Asociatia. Oare am priceput bine? Va mulțumim mult de tot!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Ati inteles ideea: Rămâneti initial 3 membri cu drept de vot iar in timp, daca mai sunt și alții, vor deveni membri cu drept de vot, iar restul........
Nu puteti percepe COTIZATIE de la cineva care nu e membru propriu-zis al asociatiei, iar daca e membru, conform legii face parte din Adunarea Generala, si are drept de vot, o eventuala prevedere statutara contrara acestei prevederi legale ar fi lovita de nulitate.... Putati sa ii tineti pe unii , de exemplu temporar, pana ii cunoasteti mai bine si cunosc si ei mai bine asociatia, intr-o categorie intermediara de genul membri aderenti / suporteri / candidati cu drepturi mai limitate, insa daca nu au drept de vot ei nu sunt membri propriu-zisi si NU le puteti percepe cotizatie....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consiliu director , adunare generala , presedinte la o asociatie non-profit Adryan.D Adryan.D Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte ... (vezi toată discuția)
Am infintat un.o.n.g,(4 membrii fondatori).dar mai sunt inca cativa membrii,trebuia trecuti in acte?, sau,cum ii trec,?am nevoie de registru? laumoto laumoto am infintat un.o.n.g,(4 membrii fondatori).dar mai sunt inca cativa membrii,trebuia trecuti in acte?, sau,cum ii trec,?am nevoie de registru,de unde? (vezi toată discuția)
Ong poate primi membri noi asociati? andrei vacaru andrei vacaru Buna ziua, Sunt membru fondator/asociat al unei asociatii asa cum este ea prevazuta de oug 26/2000. In statutul asociatiei se face o clasificare a membrilor ... (vezi toată discuția)