avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme la locul de munca

Buna seara !
Pe data de 19 septembrie anul in curs am semnat contract de angajare pe post de casier-incasator in cadrul undei companii de tip fast-food.Acum o zi insa, am avut probleme la locul de munca.Mai precis, angajatorul (proprietar al firmei) s-a prezentat la locul de munca foarte stresat cu un comportament agresiv.Spre seara l-am anuntat ca nu doresc sa-mi mai continui activitatea, plecand acasa.Inainte sa plec am depus o cerere pentru lichidare, pe care am si semnat-o dupa care am plecat.Cererea a fost scrisa sub amenintarile dansului care avea un limbaj agresiv, in conditiile in care plangeam.Ce urmeaza dupa acest episod?Mentionez ca data lichidarii este incepand cu 30 luna aceasta cu toate ca eu nu doresc sa ma mai prezint acolo, pe contract scria 8 ore, noi lucram 15 pe zi, etc.Ce drepturi am si ce drepturi are dansul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:02, 19 Octombrie 2014
V-ati dat demisia ?
Da, am scris cererea si dansul sustinea ca ma da afara cu toate ca in acel timp eu imi scriam demisia.Pana la urma plecam indiferent ca era vorba de demisie sau eram data afara, nu asta este problema ci faptul ca s-a comportat agresiv si as dori sa stiu ce drepturi am.Protectia muncii ma poate ajuta in acest sens?Va multumesc.
Drepturi in ce sens?

1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. La incetarea c.i.m. va trebui sa va compenseze in bani , zilele de Co neefectuate.
De asemenea, aveti dreptul de a primi salariul aferent pana la data incetarii c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme loc de munca onyx84 onyx84 Va rog sa-mi spuneti ce masuri se pot lua impotriva unui angajator care nu mai ofera de lucru angajatului si nu ii plateste nimic in perioada in care acesta ... (vezi toată discuția)
Demisie ana122 ana122 am o nelamurire...lucrez la o firma de 4 ani,dar administratorul a vandut firma fara a da si angajatii,acum ne obliga sa ne dam demisia ca sa fim angajati la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ma confrunt cu o problema la locul de munca. am. un ... Diana Mih Diana Mih Bună ziua ma confrunt cu o problema la locul de munca. Am. Un șef de departament care și a adus un om(cunoștință) care zice el m ar înlocui. I am zis ca ... (vezi toată discuția)