am o nelamurire...lucrez la o firma de 4 ani,dar administratorul a vandut firma fara a da si angajatii,acum ne obliga sa ne dam demisia ca sa fim angajati la firma noua.daca imi dau demisia prin art 55 lit b imi pierd dreptul la somaj ?si ce drepturi imi mai pierd?nu am siguranta k noua firma ne va tine pe toti dupa angajare!daca ne tine o luna,mai pot beneficia de somaj?multumesc
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
4. Incetarea c.i.m. prin demisie nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.