avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Avocat din oficiu
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Avocat din oficiu

Problema reprezentare / depunere intampinare

Buna ziua.

Am fost dat in judecata de fosta sotie pentru actualizarea valorii pensiei de intretinere, ea considerand ca valoarea stabilita de instanta in 2008 este prea mica. Valoarea pentru doi copii este de 2 x 340 RON.

Intre timp insa, din motive medicale (o serie de operatii la un picior), nu am putut continua activitatea de inginer in constructii, astfel incat in ultimii doi ani nu am avut venituri, traind din rezerve si vanzarea de bunuri. Am in acest sens o dovada de la ANAF (sotia mea este convinsa ca va obtine marirea pensiei in ciuda lipsei mele de venituri).

Acum, iata problema mea: in citatie sunt avertizat ca daca nu depun o intampinare la tribunal in termen de 25 zile (7 au si trecut, am primit cu intarziere plicul fata de data postei), pierd dreptul de a prezenta dovezi.

Eu nu-mi permit un avocat si as dori sa cer unul din oficiu, insa mi s-a spus ca ar trebui sa cer asta in instanta la prima infatisare.

Ori daca nu depun intampinarea pana la proces, decad din drepturile de aparare.

Deci cum sa depun intampinare in lipsa unui avocat?

Poate ma ajutati cu un sfat. Va multumesc MULT.

Ultima modificare: Duminică, 19 Octombrie 2014
LucaMoise, utilizator
Avocatul din oficiu este asigurat doar in anumite cauze, nu la Dvs. Puteti formula si singur întâmpinarea. In aceasta va prezentati situația de fapt, apararile Dvs si probele pe care înțelegeti sa le folositi( inscrisurilor din care sa reiasă venituri).
Model de formulare se găsește pe net.

Art. 205 NCPC

Scopul şi cuprinsul întâmpinării

(1) Întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul se apără, în fapt şi în drept, faţă de cererea de chemare în judecată.
(2) Întâmpinarea va cuprinde:
a) numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa pârâtului ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul, precum şi, după caz, codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, dacă reclamantul nu le-a menţionat în cererea de chemare în judecată. Dispoziţiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile în mod corespunzător. Dacă pârâtul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul ales în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul;
b) excepţiile procesuale pe care pârâtul le invocă faţă de cererea reclamantului;
c) răspunsul la toate pretenţiile şi motivele de fapt şi de drept ale cererii;
d) dovezile cu care se apără împotriva fiecărui capăt din cerere, dispoziţiile art. 194 lit. e) fiind aplicabile în mod corespunzător;
e) semnătura.

Multumesc frumos pentru raspuns. In acest caz:

1. Trebuie depusa intampinarea in termenul prevazut in citatie, 25 de zile de la comunicare, la tribunal direct, sau ma pot prezenta cu ea direct la data procesului?

2. Inteleg ca daca nu-mi angajez un avocat, n-o sa pot fi reprezentat.
Pot sa depun eu intampinarea - asa cum m-ati sfatuit - iar la data procesului sa cer o amanare pentru pregatirea apararii? (pentru ca am dubii ca voi rezolva pana la primul termen problema reprezentarii/apararii)

Multumesc.
1. Intampinarea o depuneti in intervalul de 25 de zile mentionat in citatie: asa scrie, asa faceti!! ... scrie clar sanctiunea pentru neindeplinirea acestui act de procedura. Termenul de 25 de zile se calculeaza pe zile calendaristice si nu pe zile lucratoare! O puteti depune personal la registratura instantei sau o puteti trimite prin posta in plic cu valoare declarata cu confirmare de primire.

2. Da, puteti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen intampinare aelemarac aelemarac Buna ziua, Am gasit la o locatie veche (la care nu mai locuiesc) un plic de la Judecatorie in care sunt instiintata ca sunt parata intr-un proces si ca am la ... (vezi toată discuția)
Citare intervenient fortat. A1994 A1994 Buna, In data de 16.10.2015 am avut un accident cu un taxiu, eu am fost de vina si i-am dat asigurarea mea. Astazi am primit un plic ca mi se solicita citarea ... (vezi toată discuția)
Depunere intampinare summergiulia summergiulia am fost citata ca parata in procesul de divort.Pe citatie scrie ca am obligatia de a depune intampinare,cu 5 zile inainte de termnul syabilit.Prinsa cu ... (vezi toată discuția)