avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... scurgerea termenului de 6 luni pt.cerere la cedo...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

scurgerea termenului de 6 luni pt.cerere la cedo...

lamuriti-ma si pe mine exact de cand se scurge acest termen de 6 luni.
am gasit aceste explicatii:
Potrivit prevederilor art 26 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale ( numita in limba romana C.E.D.O. ), amendata prin Protocoalele nr. 3, 5 si 8, ratificata de Romania prin Legea nr 30 / 1994, Curtea a nu poate fi sesizata decat dupa epuizarea cailor de recurs interne, asa cum este stabilit conform principiilor de drept international general recunoscute si intr-un termen de 6 luni, incepand cu data deciziei interne definitive
si
2. scurgerea unui termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a deciziei interne. După ce autoritatea naţională competentă cea mai înaltă a pronunţat o decizie, petiţionarul dispune de un interval de şase luni pentru a sesiza Curtea. Acest interval începe să curgă de la data la care a luat cunoştinţă personal sau prin avocatul său de decizia finală în ordinea normală a instanţelor, şi nu începând de la respingerea ulterioară a unei eventuale cereri în revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de graţiere sau amnistiere sau a oricărei alte cereri adresate unei autorităţi cu titlu de graţiere.

am o hotarare irevocabila pe care scrie "data redactarii" - 13.11.2008 , insa la cunostinta am luat in 08.12.2009
mai pot depune cerere la cedo?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:18, 2 Iunie 2009
De depus puteti depunde dar va fi respinsa, zic eu.Se poate insa sa aveti si noroc.Incercati si vedeti ce iese.
De ce ati aflat asa tarziu?

avocat Claudiu Lascoschi
Termenul de 6 luni este un termen de decădere, întrucât la scurgerea termenului cererea va fi respinsă ca tardivă. În cazuri excepţionale, când plângerea reclamantului vizează o pretinsă violare continuă a drepturilor sale, regula celor 6 luni nu este aplicabilă .
E posibil sa aiba succes si cu o cerere depusa peste termenul legal, chiar daca violarea drepturilor fundamentale nu este continua.
De pilda, cred eu, ar merge formulata o cerere daca instanta de recurs redacteaza intr-un termen neechitabil hotararea sa.
Pentru a putea analiza daca hotararea instantei de recurs este sau nu in contradictie cu jurisprudenta CEDO este necesar ca mai inainte sa o citesti si sa o analizezi, mai ales atunci cand se pierde procesul in instanta de recurs, in mod neasteptat.

avocat Claudiu Lascoschi
Cred ca ar fi mai bine sa se posteze care ar fi dreptul prevazut de Conventie si incalcat prin pronuntarea acelei hotarari .... asa se poate discuta mai practic ;)
Incalcarea dreptului la respectarea termenului de 30 de zile de redactare a hotararii de catre instanta de recurs, ar putea fi.;)
Oricum, analiza incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului se analizeaza in abstracto si nu in concreto.
Insasi nerespectarea termenului de redactare a hotararii poate constitui o incalcare a dreptului la un proces echitabil cu privire la termenul rezonabil.;)
Chestiunea limitarii prin termene nu este intocmai in asentimentul meu.Poate ca sunt putin subiectiv, dar dreptatea trebuie sa trimfe.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

AcÞiune cedo daune morale si materiale miki70_is miki70_is Am avut un proces civil pe care l-am câştigat atât pe fond cât şi în recurs,întrebarea este pot să intentez acţiune directă la CEDO pentru daune ... (vezi toată discuția)
Dupa recurs urmeaza cedo??? ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.Sunt parte vatamata intr-un dosar in care am fost agresat de un grup de persoane iar din acest grup am ajuns in instanta doar cu unul pentru ca ... (vezi toată discuția)
Ce act normativ reglementeaza ca este termenul de 6 luni ? glo glo ce act normativ reglementeaza ca este termenul de 6 luni pentru a te adresa la CEDO impotriva unei hotarari definitive? multumesc. (vezi toată discuția)