Am incheiat in urma cu 9 luni un contract de imprumut cu ipoteca imobiliara la un IFN (nu ii dau numele pentru a nu ii face publicitate fie ea pozitica sau negativa. Datele probleme sunt urmatoarele , eu doresc sa vand imobilul ipotecat , am vorbit la IFN-ul respectiv , toate bune si frumoase , doar ca , mergand la notar pentru incheierea precontractului mi s-a cerut contractul de intabulare dupa ipoteca , act ce nu mi-a fost inmanat de IFN ( cu buna stiinta sau interese ascunse , numai ei stiu ) Intrebarea mea este : contractul de ipoteca poate fi atacat in anulare ? Si daca da ,nulitatea acestuia este una absoluta - rezolutorie ? Sau una relativa , indepartata odata cu inmanarea actului respectiv ? Ce variante am ? Daca se va dovedi ca cei de la IFN-ul respectiv au fost de rea credinta neinmanandu-mi actul respectiv , oricum dansii au fost cel putin neprofesionisti , asa ca nu m-ar mira sa fie din pura prostie . Procesul de vanzare cumparare , poate fi influentat in vreun fel de lipsa actului ?
Nu cred ca vi s-a cerut contractul de intabulare ci incheierea de intabulare/inscriere a sarcinilor/privilegiilor.
Daca "banca" sa-i zicem asa nu v-a inmanat exemplarul, puteti merge la Biroul de Carte funciara si sa solicitati contra cost un duplicat.
Notarul la randul sau poate face cerere pentru eliberarea extrasului de carte funciara in vederea vanzarii.
Cel care cumpara imobilul, il cumpara cu "sarcini"(cu ipoteca) deci cu "risc"...
Nu, nu puteti invoca nulitatea absoluta sau rezolutiunea contractului de ipoteca pentru necomunicarea ultimei incheieri a B.C.F.
de preferat ar fi sa anuntati cumparatorul ca imobilul nu este eliberat de sarcini si sa ia la cunostiinta despre riscurile eventuale. Din cate stiu notarul daca stie despre gajul existent nu poate cere un exemplar de carte funciara.
De preferat ar fi ca un economist sa se rezume sa dea sfaturi privind probleme economice si/sau fiscale si sa lase un jurist sa raspunda in ceea ce priveste problemele juridice. Nu va suparati pe mine, va rog, dar asta este realitatea.
In primul rand ati sustinut ca un imobil grevat de sarcini nu se poate vinde, fals. Se vinde grevat de acele sarcini. Doar daca este inscrisa interdictia de vanzare, nu se poate vinde.
Spuneti ca trebuie sa fie anuntat cumparatorul. Notarul solicita un extras de catre funciara pe care il prezinta si cumparatorului, acesta cunoaste sarcinile ce greveaza imobilul.
Domnule Andrei,
Asa cum v-a spus si Doamna Gruianu, este vorba de incheierea de intabulare a ipotecii. Nu v-a fost remisa de catre banca pentru ca nu avea aceasta obligatie. Notarul era cel care trebuia sa va dea o copie dupa ce a primit aceasta incheiere de la OCPI. Nu exista niciun temei de nulitate in ceea ce ne prezentati. Stiu ca v-ar surade ideea sa scapati gratis de un credit, dar nu aveti nicio sansa sa o faceti.