avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum e posibil sa se vanda apartamente ipotecate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum e posibil sa se vanda apartamente ipotecate?

Am citit recent in presa ca in Cluj un dezvoltator imobiliar a vandut apartamente care erau ipotecate cu contracte de vanzare-cumparare. Cum este posibil acest lucru? Ipoteca nu se inscrie in cartea funciara? Notarul nu verifica cand intocmeste contractele? Ce siguranta mai are un cumparator in aceasta tara sa cumpere o locuinta fara a fi tepuit? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:56, 26 Octombrie 2012
Teoretic, la incheierea unui contract de vanzare - cumparare privind un imobil se analizeaza extrasul CF unde se poate constata daca imobilul este grevat de sarcini sau nu. Poate ca cumparatorul a acceptat cumpararea cu sarcini ...
Da, ipoteca se inscrie in cartea funciara si notarul verifica acest lucru, dar sunt situatii in care se poate incheia contract de vanzare cumparare si in aceste conditii, cu acceptul cumparatorului si al beneficiarului ipotecii.
Poate că, fiind vorba despre o ipotecă iniţială asupra terenului, după întabularea apartamentelor această ipotecă nu a fost înscrisă şi în cărţile funciare individuale aferente apartamentelor. Din eroare, cu rea credinţă, cine mai ştie?

În aceste condiţii, extrasul individual apare fără sarcini, chiar dacă ipoteca urma să se extindă asupra tuturor construcţiilor edificate pe terenul ipotecat iniţial.

Fără date concrete, speţa de mai sus e precum ştirea de presă: se cuvine a fi luată sub beneficiu de inventar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de schimb cu ipoteca tripluX tripluX Buna ziua! Am un apartament cu 2 camere si vreau sa fac un schimb cu un apartament de 3 camere si sa dau o diferenta. Am aflat de la proprietar ca are o ... (vezi toată discuția)
Avocat achizitie locuinta MaximGeorgeBogdan MaximGeorgeBogdan Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: cum aflu daca locuinta pe care o cumpar e grevata de datorii la banci, ipotecata etc. Nu stiu exact ... (vezi toată discuția)
Extract de carte funciara! veron24 veron24 Am incheiat un contrat de garantie reala imobiliara eu fiind garant ipotecar(e vorba de un teren) Actul a fost autentificat de un notar. As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)