avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua,

Suntem 3 mostenitori , in stiuatia in care unul din mostenitori nu se prezinta la
se la sucesune , ce trebuie sa facem sa -l dam in judecata.

multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriana Giurca , Avocat 13:53, 20 Octombrie 2014
daca nu doreste sa participe la dezbatere trebuie dezbatut in instanta succesiunea. Cel de al treilea mostenitorpoate fi reprezentat la notar,pe cale amiabila, si de o alta persoana inclusiv de unul din ceilalti mostenitori.
Solitia ar putea fi cea din codul civil:

Art. 1112
Prezumţia de renunţare
(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, ca urmare a citării sale în condiţiile legii, nu acceptă moştenirea în termenul prevăzut la Art. 1103. Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu îşi exercită dreptul de a accepta moştenirea în termenul prevăzut la Art. 1103, va fi prezumat că renunţă la moştenire.
(2) Prezumţia de renunţare operează numai dacă citaţia i-a fost comunicată succesibilului cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de opţiune succesorală.


Desigur, daca se prezinta, dovedeste ca a acceptat succesiunea, dar nu este de acord cu solutia legala prezentata de notar (devolutiunea in conformitate cu legea) sau daca contesta masa succesorala, atunci solutia este cea de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai are dreptul la mostenire? elian c elian c O o persoana cu vocatie la mostenire, daca nu se prezinta la dezbatere la notariat, desi este anuntata si nici la judecatorie la aceiasi dezbatere (care nu s-a ... (vezi toată discuția)
Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire catalinavizitiu catalinavizitiu In urma cu doi ani tatal meu si fratele lui au mostenit un apartament cu doua camere de la parinti.Acum un an a decedat si fratele tatalui meu.fratele tatalui ... (vezi toată discuția)