avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepurile salariale in caza de insolventa sau faliment
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepurile salariale in caza de insolventa sau faliment

buna am o mare problema si nu stiu cum sa procedez un cazul de fata....lucrez la o firma de distributie de bunuri de larg consum,care pana in anul acesta la inceput m-a platit atat pe mine si colegi mei fara nici o problema.de la inceputul anului au inceput probleme cu bani de salari intarziati,la 10 octombrie anul curent firma pierde distributia la produsele din portofoliu(producator mondeliz international)am de luat bani de la ei pe salariu septembrie salariu octombrie find ultima luna in care neoficial mai avem de lucru. bani de concediu pe aproximativ 40 de zile(2 ani de munca fara concediu din 3)si garantiile retinute timp de36 de luni ,a 50 de lei garantia lunara.intrebarea este daca firma intra in insolventa sau faliment cum pot sa imi recuperez eu bani legal,sau daca este legal sa imi iau din incasari mai am ceva sold pe piata si sa predau chitantele si sa cer dispozitie de plata????
va rog sa ma ajutati in aceiasi situatie suntem aproximativ 60 de oameni
multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 22:56, 22 Octombrie 2014
Creantele salariale ale angajatilor se inscriu in tabelul creditorilor, la masa credala, in caz de deschidere a procedurii insolventei.
sergiunvt a scris:

..... .intrebarea este daca firma intra in insolventa sau faliment cum pot sa imi recuperez eu bani legal,sau daca este legal sa imi iau din incasari mai am ceva sold pe piata si sa predau chitantele si sa cer dispozitie de plata????
va rog sa ma ajutati in aceiasi situatie suntem aproximativ 60 de oameni
multumesc


Angajaţii pot primi bani din Fondul de garantare a creantelor salariale. Se pot recupera maxim trei salarii medii brute pe economie.

Legea nr. 200/2006 precizează faptul că din Fondul de garantare se asigură plata creanţelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă şi din contractele colective de muncă încheiate de salariaţi. Acest lucru este valabil doar atunci când împotriva angajatorilor au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi faţă de care a fost dispusă măsura ridicarii totale sau parţiale a dreptului de administrare.

Întâi, însă, trebuie să faceti rost de la Tribunal de hotărârea de deschidere a procedurii de insolvenţă a firmei, respectiv de ridicare a dreptului de administrare totală sau parţială, precum şi de notificarea adresată administratorului sau lichidatorului judiciar în vederea efectuării demersurilor pentru plata creanţelor salariale.

Apoi , trebuie sa faceti rost de dovada salariilor restante, prin copii după statele de plată sau ale fişelor de lichidare. T

Toate acestea trebuie depuse la AJOFM, însoţite de o cerere pentru accesarea fondului.

multumesc de raspuns in primul rand.eu vroiam mai mult sa stiu daca as putea sa imi iau din bani de incasari,chitantierul este la mine mai am bani in piata la clienti si sa cer sa imi faca dispozitie de plata azi mi-am inaintat demisia care intra in vigoare cu 1 11 2014 si pana in data aceasta ei as vrea sa imi recuperez bani inainte ca firma sa intre in insolventa mai am de recuperat "bani de concediu adica 42 de zile bani pe luna septembrie si octombrie si garanti in valuare de 1900 de lei,cum as putea sa ii recuperez???inca o mica intrebare la 31 10 in cazul in care primesc nota de lichidare angajatorul este obligat sa fie cu platile la zi adica bani de concediu restante financiare pe cele 2 luni si garanti presupund ca si eu mi-am indeplinit atributile de serviciu.
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2014
sergiunvt, utilizator
Nu luati bani din incasari , intrucat puteti fi acuzat de furt.

Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
muiltumesc pentru raspuns.as mai avea o untrebare angajatorul este obligat sa achite dreprurile salariale pana la data incetari contractului individual de munca???acesta corespunde si cu data care este scrisa in contract ca data de salariu???multumesc

Alte discuții în legătură

Recuperare drepturi banesti Andrei Mihai Andrei Mihai Firma la care lucram si-a inchis toate magazinele pe raza judetului,astfel ca din 7 februarie sunt in preaviz (incetarea contractului de munca din initiativa ... (vezi toată discuția)
Legea 200/2006 andao andao Buna ziua Am contractul de munca suspendat, aflandu-ma in concediu pentru crestere copil. Firma la care lucram e in faliment. Lichidatorul judiciar a depus ... (vezi toată discuția)
Salariu neplatit dani dani dani dani buna ziua , as dori un sfat va rog ! firma unde lucrez a incetat activitatea si ne-a trimis acasa fara sa ne plateasca de 2 luni salariile si fara alte ... (vezi toată discuția)