avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepurile salariale in caza de insolventa sau faliment
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepurile salariale in caza de insolventa sau faliment

buna am o mare problema si nu stiu cum sa procedez un cazul de fata....lucrez la o firma de distributie de bunuri de larg consum,care pana in anul acesta la inceput m-a platit atat pe mine si colegi mei fara nici o problema.de la inceputul anului au inceput probleme cu bani de salari intarziati,la 10 octombrie anul curent firma pierde distributia la produsele din portofoliu(producator mondeliz international)am de luat bani de la ei pe salariu septembrie salariu octombrie find ultima luna in care neoficial mai avem de lucru. bani de concediu pe aproximativ 40 de zile(2 ani de munca fara concediu din 3)si garantiile retinute timp de36 de luni ,a 50 de lei garantia lunara.intrebarea este daca firma intra in insolventa sau faliment cum pot sa imi recuperez eu bani legal,sau daca este legal sa imi iau din incasari mai am ceva sold pe piata si sa predau chitantele si sa cer dispozitie de plata????
va rog sa ma ajutati in aceiasi situatie suntem aproximativ 60 de oameni
multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 22:56, 22 Octombrie 2014
Angjatorul este obligat sa plateasca salariul la data prevazuta in contract ca data platii. Daca aveti stipulat in CIM o clauza care prevede ca la incetarea CIM vi se achita salariul in ultima zi de lucru, atunci il puteti solicita. Daca nu aveti acea clauza atunci asteptati pana in data in care, conf CIM, se achita salariul.
mutumesc pentru raspuns.in legatura cu bani de concediu se calculeaza la salariu de incadrare sau media ultimelor trei luni care bineinteles ,ultimele trei salari au spruri si binusurii.multumesc
Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale (salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

In caz de compensare a CO neefectuat ca urmare a incetarii c.i.m., se ia in calcul ultimele 3 luni anterioare celei în care a incetat c.i.m.
@sergiunvt

nu se iau in calcul bonusurile si toate sporurile. Doar cele cu caracter permanent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare drepturi banesti Andrei Mihai Andrei Mihai Firma la care lucram si-a inchis toate magazinele pe raza judetului,astfel ca din 7 februarie sunt in preaviz (incetarea contractului de munca din initiativa ... (vezi toată discuția)
Legea 200/2006 andao andao Buna ziua Am contractul de munca suspendat, aflandu-ma in concediu pentru crestere copil. Firma la care lucram e in faliment. Lichidatorul judiciar a depus ... (vezi toată discuția)
Salariu neplatit dani dani dani dani buna ziua , as dori un sfat va rog ! firma unde lucrez a incetat activitatea si ne-a trimis acasa fara sa ne plateasca de 2 luni salariile si fara alte ... (vezi toată discuția)