avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntare drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntare drepturi parintesti

salut..sunt divortat si am doi copii din fosta casatorie.eu sunt stabilit in anglia,iar copii mei sunt incredinta-ti mamei prin hotarire judecatoreasca.A-mi vizitez copii si trimit lunar o suma de bani.insa mai in orice chestie au nevoie de semnatura si acte notariale ptr iesiri si intrari in romania si italia,sau ptr vizita in londra,ori ptr inscrieri la liceu ori multe altele..fosta sotie mi-a propus sa fac un act notarial ptr renuntarea drepturilor parintesti..ce e in dezavantajul meu??in legatura cu dreptul meu asupra copiilor.sau cu vreo proprietate cumparata in timpul casniciei..pot sa anulez daca ceva merge rau si nu-mi mai da dreptu sa vizitez copii??sau cu toate ca trimit bani copiilor,poate sa ma dea in judecata cu cine stie ce motiv absurd?? multumesc anticipat...va tzuk
Cel mai recent răspuns: costy75 , utilizator 22:12, 21 Octombrie 2014
Nu se poate renunta la drepturile parintesti, acestea fiind inalienabile si imprescriptibile. Puteti face o procura speiala fostei sotii, si se rezolva aceste discrepante, strict cu privire la copii.
Decaderea din drepturile parintesti e o sanctiune grava, care se aplica pentru fapte anume prevazute de lege, nu dupa cum avem chef.

Potrivit C.fam., dacă sănătatea sau dezvoltarea fizică a copilului este primejduită prin felul de exercitare a drepturilor părinteşti, prin purtarea abuzivă sau prin neglijenţă gravă în îndeplinirea îndatoririlor de părinte, instanţa judecătorească, la cererea autorităţii tutelare, va pronunţa decăderea părintelui din drepturile părinteşti.

Rezultă că decăderea se poate lua împotriva părintelui numai pentru greşeli de o anumită gravitate în exercitarea drepturilor ori neîndeplinirea îndatoririlor părinteşti cu privire la persoana copilului.

Totusi este vorba de copiii dvs, nu despre obiecte.


Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2014
av_silvia_margineanu, utilizator
Cu alte cuvinte sa renuntati la drepturile parintesti pt. ca e complicat cu semnatura la intrari/iesiri din tara? In acest caz toata lumea ar renunta la drepturile parintesti...
Drepturile parintesti? Hmmm. Sunt foarte curios despre ce discutati. Autoritatea parinteasca reglementata de Codul civil si modul in care ste exercitata aceasta este un ansambul de drepoturi SI OBLIGATII pe care parintii le au fata de copii.
Din cauza faptului ca autoritatea parinteasca presupune si obligatii, nu numai drepturi, NU se poate renunta la ea. Cum sa renunti unilateral la o obligatie cand esti debitor? Hmmm?
Sfatul meu este sa va informati amanuntit.
Ar fi bine sa consultati un avocat pentru o discutie detaliata si sa intelegeti exact ce vreti si ce vrea ea in privinta efectelor juridice.
Intelegeri se pot face usor dar e greu ca acestea sa nu mai existe dupa ce au fost facute.


Ideea este ca atunci cand renunti la ceva e posibil sa nu mai obtii niciodata inapoi dreptul la care ai renuntat.Poate fi un pact ireversibil...
Adica nu e un soi de joaca renuntarea...dupa cum o numiti dar e de fapt altceva...
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cand ati divortat ? Daca sunt incredintati mamei, nici nu are nevoie de acordul dvs pt a iesi din tara, are nevoie de acord doar daca ambii parinti exercita autoritatea parinteasca.

Alte discuții în legătură

Renuntare la drepturi parintesti delia.vornic delia.vornic Ca sa trec direct la subiect, situatia este urmatoarea: am divortat de fostul meu sot acum 2 ani, iar in urma divortului, copilul nostru (acum in varsta de ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi parintesti a tatalui sepino1979 sepino1979 Am fost casatorita cu un cetatean ucrainian de care am divortat in 2004.In urma divortului copilul nostru(10 ani)mi-a fost incredintat mie.De cand am divortat ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca Andreea_2003 Andreea_2003 ce inseamna , concret, exercitarea autoritatii parintesti, in comun de catre ambii parinti? ce trebuie sa stabileasca impreuna parintii? exercitarea ... (vezi toată discuția)