In anul 2006 persoana X devine proprietara a 2 terenuri in urma unui CVC. cu clauze de intretinere. Persoana Y oferteaza persoana X pentru unul dintre terenuri si amandoua incheie o tranzactie in baza careia Y a vandut terenul unui tert (27- februarie 2006!!!). Mentionez ca la notar s-a facut extrasul de carte funciara a bunului imobil si nu au existat suspiciuni din partea cumparatorului. Dupa o luna, Y vine la persoana X si ii cere banii inapoi pe motiv ca terenul recent vandut nu ii apartinea nici Persoanei X nici unchiului acesteia care se afla in intretinere. De buna credinta, persoana X inapoiaza imediat banii si se intocmeste pe loc un ctr de rezolutiune a tranzactiei initiale (23 martie 2006). Dupa 7 ani persoana X demareaza procedurile de radiere a clauzei de intretinere si schimba de pe actul de proprietate (in acest timp s-a maritat) prilej cu care scoate un extras de carte funciara a terenului vizat (3 martie 2014). Din greseala OCPI ii transmite si extrasul de carte funciara a celui de-al doilea teren (DE LA CARE ISI LUASE GANDUL-CEL CARE FACUSE OBIECTUL TRANZACTIEI DIN 2006) in care constata ca proprietara terenului este mama celui cu care incheiase tranzactia in anul 2006 si ca aceasta devenise proprietara la o zi dupa ce tranzactia de cumparare fusese efectuata (28 februarie 2006). Cumparatorul de "buna credinta" mintise, luase banii inapoi dar vanduse terenul mamei lui. La o luna dupa aceasta descoperire proprietara initiala, persoana X, reuseste sa obtina de la Arhivele nationale contractul in baza caruia a devenit proprietara mama faptuitorului in care se stipuleaza ca acesta a actionat in numele ei fiind mandatar). Astfel faptuitorul a ramas si cu banii inapoiati si cu terenul. Acum cumparatorul de atunci este om politic intr-o importanta pozitie.
Intrebarea mea este:
De unde "curge" termenul de prescriptie: de la momentul in care fapta a fost comisa sau atunci cand victima a constatat ca a fost inselata (respectiv anul 2014 - data extrasului de carte funciara remis dintr-o eroare)?
Mai poate raspunde penal faptuitorul?
Proprietara il va actiona civil pentru recuperarea terenului. Poate cere daune materiale?
Sincer , nici eu nu am inteles insa este o persoana credincioasa si de foarte buna credinta (victima perfecta a escrocilor) iar acel individ unul dintre cei mai mari latifundiari ai tarii. Totusi nu am aflat despre termenul de prescriptie...:)
Litigiu teren
robert_10g
Buna ziua,
Vreau sa cumpar un teren in apropierea Bucurestiului , am depus actele propietarului la notariat, pentru tranzactie si surpriza la extrasul de ... (vezi toată discuția)