avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Scoatere din cazierul fiscal
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Scoatere din cazierul fiscal

Salutare forumisti !

Am cautat legea, am gasit-o, am citit-o, dar cei de la fisc nu par sa stie de aceste lucruri. Ma gindesc ca cineva cu experienta ma ajuta sa vad care este adevarul.

Istoricul:
Am fost administrator in doua societati, acum ceva ani, firma X si Y. Firma X a fost radiata in 2012, firma Y este inca activa, dar am iesit din ea in 2010.

Situatie:
Vreau sa imi fac o alta societate. Am facut tot ce trebuie facut, dar la ridicarea certificatului, surpriza: aveti cazier fiscal.
Am cerut cazierul, l-am primit si acolo spune ca sint trecut cu cazier deoarece ambele firme au fost declarate inactive din cauza nedepunerii declaratiilor.
Bun, am inteles, am facut ceva rau, sint pedepsit. Numai ca pentru una din firme termenul de prescriptie este de 1 an iar pentru cealalta este de 5 ani.
Nimeni, inclusiv cei de la ANAF nu stiu de ce.
Am citit si eu ceva legi ca sa ma descurc, si am gasit urmatoarele:


Art. 78^1
(1) Contribuabilii persoane juridice sau orice entitati fara personalitate juridica se declara inactivi si acestora le sunt aplicabile prevederile art. 11 alin. (1^1) si (1^2) din Codul fiscal daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a) nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;


(1) Contribuabilii care au inscrise date in cazierul fiscal se scot din evidenta daca se afla in urmatoarele situatii:

...

contribuabilul declarat inactiv a fost reactivat. Data scoaterii din evidenta este data reactivarii contribuabilului in situatia in care acesta a fost declarat inactiv pentru cazul prevazut la art. 78^1 alin. (1) lit. a) din Ordonanta GUvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau data implinirii unui termen de 3 luni de la data reactivarii contribuabilului in situatia in care acesta a fost declarat inactiv pentru cazurile prevazute la art. 78^1 alin. (1) lit. b) sau c) din ordonanta mai sus mentionata. Aceste prevederi sunt aplicabile si reprezentantilor legali;


Pentru firma X situatia e rezolvata, perioada de 1 an de prescriptie e trecuta, dar pentru firma Y situatia e complicata. Deoarece la momentul declararii acesteia ca inactiva eu inca eram administrator in aceasta. Am iesit la citeva luni dupa.
Dar firma Y a fost reactivata si este activa la acest moment.
Ori tocmai acest aspect il spune textul legii mai sus citat, cum ca odata cu reactivarea ar trebui sa dispara acea sanctiune din cazierul meu. Cel putin asa inteleg eu. De aceea as dori citeva lamuriri de specialitate.

De asemenea stiu ca termenul de prescriptie a fost miscorat de la 5 ani la 1 an.(stiu de la ANAF).
Daca este asa, nu ar trebui sa se aplice termenul nou la toate sanctiunile fiscale ?
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2014
lucianminea, utilizator
Cel mai recent răspuns: lucianminea , utilizator 16:11, 22 Octombrie 2014
Buna ziua,

La o prima vedere, solutia pe care am identificat-o este destul de cronofaga, dar cea mai sigura pentru rezultatul scontat: deschideti o actiune in constatare la instanta pe raza careia aveti domiciliul, prin care sa solicitati pronuntarea unei hotarari prin care sa se constate situatia de fapt si incidenta normelor indicate de dvs. Cu aceasta hotarare puteti merge la fisc sa ii obligati sa va scoata faptele din cazier.

Atentie insa, reabilitarea nu se confunda cu prescriptia! Prescriptia in fiscal este de doua feluri: prescriptia constatarii si prescriptia constatarii (in ce priveste organul fiscal, nu contribuabilul) + verificati exact, macar pe portalul instantelor, daca nu direct la arhiva instantei, care au fost temeiurile in baza carora acele fapte v-au fost inscrise in cazier.

Succes!
Multumesc pentru raspuns.

Nu cunosc cu exactitate insemnatatea cuvintului 'prescriptie' in sistemul fiscal, dar ati inteles la ce ma refer.
Actiunea in instanta nu ma ajuta de loc, deoarece am termen de la ONRC sa rezolv aceasta chestiune, astfel voi pierde dosarul, banii si timpul.

Intre timp, se pare ca au inteles cei de la ANAF ca si conform legii 113/2012, am dreptate, deoarece odata cu reactivarea firmei trebuie sa fiu scos din acel cazier si deja mi-au facut formularele 508 pentru scoatere.
Mai ramine sa ajunga ele la centru ca sa se opereze modificare in sistem.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. am rugamintea sa ma ajutati. am fost administrator ... Ana.stefanescu78@gmail.com Ana.stefanescu78@gmail.com Buna seara. Am rugamintea sa ma ajutati. Am fost administrator intr-un SRL care din 2012 nu a mai depus declaratii si care nu a mai avut activitate. In 2015 ... (vezi toată discuția)
Cazier fiscal. ContSters135817 ContSters135817 Buna ziua.In 2007 mi-am infintat o firma care nu a functionat niciodata.Am deschis-o in speranta ca in viitor imi voi deschide o afacere si nu voi mai pierde ... (vezi toată discuția)
Probleme firma inactiva - nedepunere declaratii Alina1104 Alina1104 Am infiintat un SRL in apr.2012 . In mai 2012 , s-a depus declaratia 010 la ANAF. SRL nu este platitor de tva . nu am prestat nici o activitate in acest timp ... (vezi toată discuția)