avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chitanta aparent originala neinregistrata - arhiva ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chitanta aparent originala neinregistrata - arhiva incompleta

Buna ziua si bine v-am gasit.

Pana acum am gasit mai intotdeauna raspunsuri pentru problemele pe care le-am avut de rezolvat la asociatia unde activez, aici pe forumul avocatnet, pentru care vreau sa multumesc comunitatii care m-a ajutat si mine, fara sa fie nevoie sa cer. Si pentru asta le doresc tuturor celor implicati multa sanatate.

Vreau sa pun si eu in discutie o tema pentru care nu am gasit nicaieri, nici la oameni teoretic avizati (experti contabili, juristi, administratori) un raspuns mai clar la problema pe care o am.

Ma ocup de o asociatie pe o scara de bloc, formata prin desprindere in 2012 de o alta asociatie care se ocupa de aproape intregul bloc. La predare-primire s-au ocupat doua firme de administrare, una pentru fiecare dintre cele doua asociatii. Ce s-a predat si ce s-a primit nu stiu exact, pentru ca nu stie nimeni de existenta vreunui proces verbal de predare primire. Tot ceea ce am gasit sunt niste situatii cu fondurile defalcate pe apartamente - semnata si stampilata de firma asociatiei care se separa, o conventie semnata intre asociatii - pentru stabilirea modului in care se va face calculul debitelor (prin corespondenta electronica) pe care le are o asociatie fata de alta si o corespondenta electronica printata nestampilata (nu include si soldurile defalcate) prin care s-a stabilit de o firma suma de plata, iar de catre cealalta s-a confirmat datoria.
De anul trecut activez la asociatia care s-a desprins, iar anul acesta, cand, in preajma a.g. ordinare am afisat situatia fondului de rulment, unul din locatari a contestat soldul. I-am solicitat acestuia chitantele pentru verificare si am constatat ca toate erau emise in perioada anterioara separarii. Arhiva aceasta se gaseste la asociatia mama asa ca am solicitat confirmarea existentei acelor chitante. Una dintre chitante, emisa in 2008, nu s-a regasit in arhiva care este incompleta (doar registrul fondului de rulment mai este, fara dosare contabile), in acel an preluand administrarea firma care se ocupa si acum, dar dupa emiterea chitantei lipsa de catre administratorul vechi. Motivul pentru arhiva lipsa este neprimirea acesteia datorita disparitiei subite a administatorului.
In aceasta situatie, cand locatarul mi-a prezentat o chitanta aparent originala, dar pentru care nu am nici o urma in arhiva , arhiva fiind incompleta, poate fi luata in considerare aceasta chitanta? Daca da, poate fi actionata asociatia mama pentru lipsa in gestiune la predare, pe baza documentelor existente? Poate fi trasa la raspundere asociatia pentru lipsa arhivei, daca nu o ia in considerare?
Multumesc pentru rabdare celor care citesc postul acesta lung.
Povestea e mult mai lunga (asociatia mama mai are datorii catre noi, mult mai mult decat avem noi catre ei, intre timp noi desprinzandu-ne complet si cu apa, etc)
Cel mai recent răspuns: liviu2014 , utilizator 09:55, 4 Noiembrie 2014
[quotdoar registrul fondului de rulment mai este, fara dosare contabile
Aveti numai registrul fondului de rulment,dar nu exista fisa pe fiecare apartament care sa dovedeasca realitatea platii si legalitatea chitantei ?
Datele de identificare,semnatura,stampila existente pe chitanta care ridica suspiciuni sunt diferite fata de restul chitantelor ?
Semnatura administratorului de pe chitantele eliberate in perioada respectiva nu sunt similare cu cele din chitanta suspecta ?
Chitanta pare originala, cu semnatura si stampila administratorului de atunci. Nu ridica suspiciune chitanta in sine. Problema este ca nu exista nici o urma a ei in inregistrarile existente. Iar acestea nu sunt complete, deoarece la cateva luni dupa emiterea acelei chitante, administratorul a disparut (de pe lumea asta) cu cea mai mare parte din acte, iar firma care preluat atunci afirma ca a reconstituit intreaga situatie de activ pasiv pe baza facturilor sosite, a listei afisate, a registrelor fondurilor de rulment - ce mai era pe la casierie. Exista posibilitatea sa nu fi operat incasarea deloc sau doar in registrul fondului de rulment. Teoretic exista si posibilitatea unei chitante false, la separare oricum fondul de rulment pentru acest apartament nu a inclus si suma de pe aceasta chitanta.
Ideea e: poti sa iei in considerare o chitanta care nu are urme in inregistrarile contabile, fie ele incomplete? Nu cred ca poate face asa ceva Comitetul, desi legea 230 il face sa para destul de puternic.
Datoria comitetului, in cazul de fata este sa cerceteze cu chitante emise in aceeasi perioada - daca este posibil - ale aceluiasi proprietar sau a altora - si sa constate daca sunt asemanatoare.
Atata timp cat omul aduce o dovada a platii, trebuie sa i-o inregistrati. E foarte posibil sa nu fi fost inregistrata la vremea emiterii ei din diferite cauze mai curand decat emiterea unei chitante false.

Dar chiar nu exista registru de casa din acea perioada?
Administratorul care a emis chitanta nu mai exista ca sa explice. Iar cei care au preluat asociatia (mama) afirma ca nu au gasit majoritatea actelor, nici registrele de casa.
Chitanta contine stampila (casieriei) si semnatura veritabile, dupa parerea mea.
O sa sfatuiesc comitetul sa aprobe corectia soldului la fondul de rulment cu acea chitanta, chiar daca nu exista urme, prin decizie de comitet. Apoi, cunoscand situatia asociatiei "mama", nu ne vom indrepta catre aceasta pentru aceasta suma, ca riscam sa ramanem si cu cheltuieli de judecata/executare platite si nerecuperate. Au apa calda si caldura taiate din acest an. Probleme penale pe contractele pentru apartamentele cu restante de zeci de mii de lei acolo.
Voi propune sa stingem acea suma din fondul de penalizari, prin bugetul pentru 2015, in ad. gen. . O fortare a legii, dar altfel cum? Infiintarea unui fond de lipsa in gestiune la preluare (sau sume in curs de clarificare), cei carora le imputam vor pasa-o la cel din 2008 care a decedat si raman cu un cui in gestiune si in acte care nu se va rezolva niciodata. Ei mai au si alte datorii catre noi (mii lei), dar s-a renuntat sa se deschida proces (s-a mers pana la mediere). In aceeasi a.g. va fi pusa cruce pe treburile acestea ori se va merge mai departe.

Multumesc pentru sfaturi.
Multa sanatate tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedinte nou asociatie proprietari - probleme dupa decesul adminstratorului cipex cipex Buna ziua, in urma decesului administratorului/casier al asociatiei de proprietari din care fac parte au aparut urmatoarele situatii: - s-a constatat ca nu ... (vezi toată discuția)
Delapidare sau nu?! RaDracones RaDracones Buna ziua! :) Am o mica nedumerire si as dorii cateva sfaturi si explicatii :) In luna martie anul curent, in calitate de Presedinte al Asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Deces administrator, lipsa bani din fondul de rulment alexandru2012 alexandru2012 buna ziua, problema este urmatoare: in urma cu 6 luni s-a schimbat administratorul de la bloc, el a iesit ca lipsesc niste bani din fodul de rulment al ... (vezi toată discuția)