avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Reparatii auto decontate de asigurari
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Reparatii auto decontate de asigurari

Am si eu o problema. Am o reparatie auto a unei masini a firmei in urma unui accident decontata de catre firma de asigurari. La noi a ajuns o copie a facturii respective in care se specifica ca nu trebuie platita de noi. Corect ea fiind achitata de asigurari. Cum inregistrez eu aceasta ? Va multumesc ptr ajutor!
Cel mai recent răspuns: cata8 , utilizator 15:53, 23 Octombrie 2014
Buna ziua.
Avand o copie ,facture in originl junge la firm de asigurari care o deconteaza ca urmare dvs nu trebuie sa inregistrati aceasta facture,avand in vedere ca banii(contravaloarea reparatiei va fi decontata service-ului care repara masina
Dvs imi spuneti sa nu o inregistrez in contabilitate, dat fiind faptul ca noi nu avem decat o copie a facturii. Nu vreau sa fac ceva ilegal, am mai citit si altii spun sa o inregistram in 658 si cu tva si apoi sa o ducem pe venituri. Venit a fost , chiar si cheltuiala dar nu ptr noi.Oricum va multumesc ptr amabilitatea dvs.
Eu cred ca trebuie inregistrata factura daca sunteti platitor de tva si factura este pe numele firmei.

www.avocatnet.ro/content/for...
da , facture este pe numele firmei, insa e o copie si cheltuiala nu este a mea si nici venitul respectiv.
Buna ziua.
Situatiile cele mai des intalnite in practica sunt:
-firma de service nu trimite proprietarului masinii copie de pe factura care ajunge in original la asigurator
-proprietarul masinii nu vrea sa primeasca acea copie de pe factura pentru ca astfel ar accepta inregistrarea unei obligatii fata de firma de service(nestiind inca daca aceasta ii va deconta service-ului lucrarea si astfel si-ar crea o obligatie fata de aceasta
-proprietarul nu ia factura respective avand in vedere si faptul ca factura in copie nu este document de inregistrare in contabilitate(nici pentru cheltuiala ,nici pentru TVA)
In fapt service-ul ar trebui sa factureze direct catre asigurator,dar o cutuma a acestora(un mod de lucru acceptat intre service si asigurator) face ca aceste facturi sa fie facturate catre proprietarul masinii.

Ca urmare dvs puteti decide in consecinta:fie nu inregistrati factura ,neavand originalul si vrand sa nu va create o obligatie fata de service,fie inregistrati factura pe cheltuieli (TVA-ul nu-l puteti deduce) si faceti venituri suma pe care ar fi trebuit sa o primiti ca dspagubire pentru reparatia masinii si care se plateste direct in contul service-ului
O zi buna

Alte discuții în legătură

Asigurare casco Kafeodorovici Kafeodorovici Buna ziua, As dori sa ma lamuresc intr-un aspect daca se poate. Pe scurt : De curand autoturismul meu a fost avariat ca urmare a unui furt si astfel am ... (vezi toată discuția)
Factura in original se opreste obligatoriu de asigurator? alexxadavyd alexxadavyd daca am asigurare casco , dar dupa reparatii o mica parte din costurile de reparatii le platesc si eu, factura de plata a reparatiilor este oprita de firma de ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea facturilor de reparatii auto cu decontare directa lbulzan lbulzan Va scriu in calitate de asociat la un service auto autorizat, cu urmatoarea solicitare: In cazurile de reparatii pe asigurari cu decontare directa, factura ... (vezi toată discuția)