Am si eu o problema. Am o reparatie auto a unei masini a firmei in urma unui accident decontata de catre firma de asigurari. La noi a ajuns o copie a facturii respective in care se specifica ca nu trebuie platita de noi. Corect ea fiind achitata de asigurari. Cum inregistrez eu aceasta ? Va multumesc ptr ajutor!
Buna ziua.
Avand o copie ,facture in originl junge la firm de asigurari care o deconteaza ca urmare dvs nu trebuie sa inregistrati aceasta facture,avand in vedere ca banii(contravaloarea reparatiei va fi decontata service-ului care repara masina
Dvs imi spuneti sa nu o inregistrez in contabilitate, dat fiind faptul ca noi nu avem decat o copie a facturii. Nu vreau sa fac ceva ilegal, am mai citit si altii spun sa o inregistram in 658 si cu tva si apoi sa o ducem pe venituri. Venit a fost , chiar si cheltuiala dar nu ptr noi.Oricum va multumesc ptr amabilitatea dvs.
Buna ziua.
Situatiile cele mai des intalnite in practica sunt:
-firma de service nu trimite proprietarului masinii copie de pe factura care ajunge in original la asigurator
-proprietarul masinii nu vrea sa primeasca acea copie de pe factura pentru ca astfel ar accepta inregistrarea unei obligatii fata de firma de service(nestiind inca daca aceasta ii va deconta service-ului lucrarea si astfel si-ar crea o obligatie fata de aceasta
-proprietarul nu ia factura respective avand in vedere si faptul ca factura in copie nu este document de inregistrare in contabilitate(nici pentru cheltuiala ,nici pentru TVA)
In fapt service-ul ar trebui sa factureze direct catre asigurator,dar o cutuma a acestora(un mod de lucru acceptat intre service si asigurator) face ca aceste facturi sa fie facturate catre proprietarul masinii.
Ca urmare dvs puteti decide in consecinta:fie nu inregistrati factura ,neavand originalul si vrand sa nu va create o obligatie fata de service,fie inregistrati factura pe cheltuieli (TVA-ul nu-l puteti deduce) si faceti venituri suma pe care ar fi trebuit sa o primiti ca dspagubire pentru reparatia masinii si care se plateste direct in contul service-ului
O zi buna