Am o nelamuirire cu privire la urmatoarele:
Total stagiu de cotizare realizat 33 ani 11 luni 23 zile din care :
- in gr II 21 ani 2 luni 29 zile
- conditii normale 7 ani 5 luni 24 zile
- stagiu aferent gr I si gr II 5 ani 3 luni
Mentionez ca gr II este trecuta in cartea de munca (.....cu timp efectiv lucrat 100 % in total 21 ani 2 luni 29 zile..”, dar gr I nu apare decat pe o adeverinta in care este trecut astfel :”…….se incadreaza in gr I de munca cu timp efectiv lucrat 80 % in total 21 ani 2 luni 29 zile …….” .Daca gr I nu este trecuta in cartea de munca nu se ia in calcul ?
In cazul celor prezentate mai sus s-a dat decizie de catre casa de pensii ca se poate iesi la pensie anticipata partial la 54 si 11 luni desi era adeverinta cu grupa 1laundu-se in calcul doar grupa 2, desi in urma calcularii de catre un angajat al casei de pensii se putea iesi la pensie cu limita de vartsta la 50 de ani si 3 luni.Casa de pensii sustine ca acum nu se mai poate deoarece nu era trecuta in cartea de munca grupa 1.In cazul in care intreprinderea nu mai exista cui trebuie sa ma adresez ca sa imi treaca grupa 1 in cartea de munca si anularea grupei 2?
Este posibil ca in aceasta situatie sa nu se ia deloc in considerare adeverinta cu grupa 1 si sa se ia in considerare doar grupa 2 si atunci se poate iesi la pensie aniticipata partial la varsta de 54 de ani si 11 luni?
Va multumesc!
1. Intrucat aveti un stagiu realizat de 33 ani, 11 luni si 23 zile, nu aveti cum sa fi lucrat 21 ani, 2 luni si 29 zile in grupa II de munca (in procent de 100%) si tot 21 ani, 2 luni si 29 zile in grupa I de munca (in procent de 80%). Daca adunati perioadele ajungeti la un stagiu realizat de 42 de ani, 4 luni si 58 de zile (zilele se transforma in luni, bineinteles).
2. Rubrica "stagiu aferent gr. I si II de munca" apare numai intr-o decizie de pensie. Acest stagiu se acorda, conform Ordinului nr. 340/2001, in vederea deschiderii drepturilor de pensie, pentru activitatea desfasurata in grupe de munca anterior datei de 01.04.2001. In cazul dvs., cei 5 ani si 3 luni reprezinta sporul de 3 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa II de munca (21 inmultit cu 3= 63 luni= 5 ani si 3 luni). Aveti deja calitatea de pensionar? :)
3. In cazul in care mentiunile din adeverinte sunt radical diferite de inscrierile din carnetul de munca, la calculul pensiei vor fi avute in vedere datele inscrise in carnetul de munca, conform Decretului nr. 92/1976. In cazul dvs. este o vadita contradictie intre adeverinta si carnetul de munca.
De altfel, adeverintele vin sa completeze inscrierile din carnetul de munca, nu sa le inlocuiasca, iar pentru activitatea desfasurata in grupa I de munca s-a retinut si virat CAS mai mare decat pentru activitatea desfasurata in grupa II de munca.
toate cele scrise de minemai sus erau trecute in decizia de respingere la dreptul la pensie .
cand am sunat la casa de pensii mi s-a dat explicatia ca se suprapun cele doua grupe si pt asta treb sa merg la intreprinderea care a eliberat adeverinta, intrepindere care din pacate a dat faliment.Intrebarea e ce trebuie facut acum?
Bineinteles, adeverinta este intocmita gresit, intrucat aceeasi perioada care este inscrisa in carnetul de munca ca fiind lucrata in grupa II de munca apare in adeverinta ca fiind lucrata in grupa I de munca.
Pentru o alta adeverinta trebuie sa contactati lichidatorul care s-a ocupat de falimentul fostului dvs. angajator. Numai lichidatorul are acces la arhiva intreprinderii si poate sa va elibereze o noua adeverinta.
Pensionare
sorincon
Sunt nascut la 29 decebrie 1949. sex M. Sunt angajat de la data de 01.11.1972. In grupa I de munca am lucrat 11 ani si 7 luni, iar in grupa II de munca am ... (vezi toată discuția)