Oricine poate convoca pe oricine.
Exemplu: un vecin de-al meu face convocari la casa scarii pentru vecinii interesati pentru a participa la un miniturneu de table. Locul de desfasurare si alte informatii: in parcul din Piata Voievozilor, banca 14...
Eu, mai convoc vecinii sa iasa pe data de ... la o actiune de deszapezire. Cum nu se inghesuie prea multa lume, eu convoc, eu particip...
...ce pedeapsa risca cei care semneaza un convocator desi ei nu sunt membri in asociatie?
Pedeapsa pentru astfel de indrazneala este: sa bata covoarele blocului ..., doua luni la rand!
Poate nu este membru, dar poate fi imputernicit de catre un membru din asociatie. Daca 20% dintre membri sunt de acord sa se convoace adunare, inseamna ca este un motiv serios si acei 20% o fac in cunostinta de cauza.
Vorbim despre membri in asociatie, membri care au participat la constituirea asociatiei de proprietari si care fac parte din acea asociatie, nu despre persoane minore.
Conform Legii 230/ 2007 Art. 25. - (1):
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
c) proprietarul poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează; d) un membru al asociaţiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai mulţi membri absenţi, dacă prezintă împuternicire semnată de către proprietarii în numele cărora votează;
(3) În situaţii excepţionale, hotărârile pot fi luate prin acordul scris al majorităţii proprietarilor unei scări sau unui bloc, membri ai asociaţiei de proprietari, pentru probleme care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal.
Art. 26. - Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.