avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere de lichidare din partea sefului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere de lichidare din partea sefului

Bună ziua! În urmă cu două zile, după terminarea programului, patronul meu m-a luat deoparte, mulțumindu-mi, chipurile, pentru serviciile prestate de mine până la acea dată, și mi-a spus că nu mai are nevoie de mine și că-mi va aduce cererea de lichidare ca să o semnez. Bineînțeles că am protestat și am refuzat să-i semnez cererea. El, văzând că mă opun, a evocat fel și fel de lucruri neplăcute pe care eu, vezi, Doamne, le-aș fi săvârșit în decursul celor șase luni de muncă în localul său. Vorbele au continuat cu blabla-urile arhicunoscute ca, de exemplu: "Nu pleci când vrei tu, ci când vreau eu!" Spuneți-mi, vă rog, ce aș putea să fac în acest caz. Vă aduc la cunoștință că am fost la sediul așa-zisului ITM, unde mi s-a zis că "...în cazul de față noi îți sugerăm să-ți cauți alt loc de muncă, pentru că problemele vor continua pentru tine". Cu alte cuvinte, nu au făcut nimic. Mi-au sugerat să-l dau în judecată, lucru pe care, evident, că nu mi-l permit, eu, muncitor, iar el, mare patron. Vă rog frumos să-mi spuneți ce aș putea să fac pentru a-mi păstra locul de muncă. Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: AndreasBenea , utilizator 19:00, 23 Octombrie 2014
Nu va poate acuza fara sa va faca notificare privind eventualele abateri disciplinare.

Din pacate cei de la ITM au dreptate privind eventuale conflicte viitoare.
Puteti sa il dat in judecata sau sa ajungeti la o conciliere privind trimiterea in somaj, desi spuneti ca lucrati doar de 6 luni. Totul depinde si de clauzele contractulae stipulate in contractul dvs. de munca la care probabil ca nu ati fost atent cand l-ati semnat.
Va obliga sa va dati demisia sau era o solicitare de incetare cu acordul partilor ?
Mă obligă să îmi dau demisia, pretextând niște fapte pe care eu nu le-am săvârșit. Vrea să mă dea afară pur și simplu, pentru că așa vrea el.

În contractul individual de muncă scrie foarte clar că în cazul concedierii voi beneficia de o perioada de preaviz de 20 de zile lucrătoare, durata contractului fiind nedeterminată. Mai mult de atât...
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Nu in toate situatiile de concediere se acorda preaviz.
Mă obligă să îmi dau demisia, pretextând niște fapte pe care eu nu le-am săvârșit. Vrea să mă dea afară pur și simplu, pentru că așa vrea el.

În contractul individual de muncă scrie foarte clar că în cazul concedierii voi beneficia de o perioada de preaviz de 20 de zile lucrătoare, durata contractului fiind nedeterminată. Mai mult de atât...

Ca să nu mai vorbim de faptul că pe c.i.m. scrie că durata timpului de lucru este de 8 ore, iar eu muncesc mai mult de 12 ore. M-am gândit în acest sens să le fac o plângere (tot la ITM bag seama), deși nu cred că vor lua vreo măsură, cu toate că acesta este un caz de (sper să nu greșesc) evaziune fiscală. Ce-mi recomandați? Aș putea oare să-l sperii cu așa ceva?

Alte discuții în legătură

Buna seara am si eu urmatoarea intrebare daca nu vreau sa imi ... Ioana Gliga Ioana Gliga Buna seara am si eu urmatoarea intrebare daca nu vreau sa imi dau demisia de la locul de munca dar nu sunt de acord sa mai merg din cauza ca nu se respecta ... (vezi toată discuția)
Buna dimineața, am și eu o problema, sper sa ma puteți ajuta. ... Cristinag20 Cristinag20 Buna dimineața, am și eu o problema, sper sa ma puteți ajuta. Lucrez la o firma de 9 luni cu contract perioada nedeterminata. Zilele trecute am făcut o ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului Alina Tanase Alina Tanase Buna seara, Saptamana trecuta am fost anuntata de catre angajator ca magazinul in care lucrez se va inchide in urmatoarea zi,in consecinta am primit o ... (vezi toată discuția)