avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna dimineața, am și eu o problema, sper sa ma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna dimineața, am și eu o problema, sper sa ma puteți ajuta. ...

Buna dimineața, am și eu o problema, sper sa ma puteți ajuta. Lucrez la o firma de 9 luni cu contract perioada nedeterminata. Zilele trecute am făcut o greșeală, din punctul meu de vedere nu a fost nimic grav, din punctul lor de vedere, am fost data afara. Mi S-a trimis pe mail demisia + foaie pentru concediu de odihna ( 14 zile am dreptul) . Va rog sa îmi spuneți dacă nu este abuziv acest lucru, sa fiu obligată sa îmi iau aceste zile de concediu și sa îmi dau demisia. Concediu l-am semnat, pentru ca nu îmi doream sa mai lucrez, nu am cerut sa mi se plătească, in schimb demisia nu am semnat-o. In mail mi S-a specificat ca am preavizul de 20 de zile, ei calculând cele 14 zile de concediu și îmi mai rămân 6 zile pe care nu mai sunt obligată sa le lucrez( asta mi-au scris in mail).
Demisia eu nu o voi semna. După o zi de la acest mail de informare, S-a trimis un mail oficial ca eu nu mai lucrez in aceasta firma, eu nesamnand demisia, doar concediul de odihna. Mi se pare puțin abuziv,
Va rog dacă ma puteți ajuta cu sfaturi, ce as putea face in acest moment.

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:10, 4 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un angajator te poate da afara de la serviciu pur si simplu de azi pe maine? mariusroby mariusroby Unde am lucrat pana pe data de 05.09.2014 cu contract de munca ,patronul meu sa trezit el sa-mi spuna ca de azi nu mai are nevoie de serviciile mele ca ... (vezi toată discuția)
Concediere fără dreptul la preaviz alina2222 alina2222 Buna ziua! Prietenul meu a lucrat la o companie, printr-un subcontractor. Compania pentru care lucra a decis sa înceteze colaborarea cu el, de pe o zi pe ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva andynho andynho Buna ziua. Sunt angajat la firma X 2 luni ca si agent comercial la un magazin online intr-o munca de birou unde patronul firmei mai are si alte firme ( o ... (vezi toată discuția)