avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere fără dreptul la preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere fără dreptul la preaviz

Buna ziua!

Prietenul meu a lucrat la o companie, printr-un subcontractor. Compania pentru care lucra a decis sa înceteze colaborarea cu el, de pe o zi pe alta, fără a da un motiv întemeiat. Subcontractorul l-a informat ca trebuie sa înceteze imediat activitatea, fără a sta in preaviz 20 de zile, așa cum era scris in contractul de munca.

Menționez ca i s-a șters accesul la laptop, fără a fi notificat, nu a semnat absolut niciun document. Totul i-a fost transmis prin telefon.

Din aceasta situație, înțeleg ca nu își poate recupera locul de munca, însă cred ca firma este obligată sa ii acorde cele 20 de zile de preaviz, cum zice contractul.

De asemenea, ar avea dreptul la salarii compensatorii?

Ps: nu era in perioada de proba.

Mulțumesc,
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2022
alina2222, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:04, 24 Noiembrie 2022
Cu ce articol a incetat c.i.m. ?

Cornel Vasile a scris:

Cu ce articol a incetat c.i.m. ?

Nu a încetat deloc. A fost informat prin telefon ca clientul nu își mai dorește sa muncească cu el. Mai târziu, a primit pe mail o adeverința de la angajator o cerere de demisie, zicându-i ca nu a fost vorba deloc de o concediere, ci de o demisie la cerere.

Pentru moment, nu a semnat nimic pentru ca ce i s a transmis prin telefon verbal, nu are legătura cu ce a primit in scris, pe mail.
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2022
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolvare penala conflict munca lilimagureanu lilimagureanu Lucrez intr-o companie foarte importanta ca redactor sef. Am fost informat joi, ca pana mari (ieri), sa iau o decizie daca vreau sa plec din companie de buna ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului Alina Tanase Alina Tanase Buna seara, Saptamana trecuta am fost anuntata de catre angajator ca magazinul in care lucrez se va inchide in urmatoarea zi,in consecinta am primit o ... (vezi toată discuția)
Concediere fortata-urgent!!! monicaelena83 monicaelena83 Bunaziua.Dupa 6 ani intr-o companie am fost anuntata ca se renunta la serviciile mele si s-a solicitat sa imi dau acordul pentru desfacerea contractului de ... (vezi toată discuția)