avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere fortata-URGENT!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere fortata-URGENT!!!

Bunaziua.Dupa 6 ani intr-o companie am fost anuntata ca se renunta la serviciile mele si s-a solicitat sa imi dau acordul pentru desfacerea contractului de munca.Nu am fost deacord, si am cerut ca in situatia in care tot sunt data afara sa fiu data cu desfiintare de post sa pot lua somaj.Insa conducerea nu accepta si se fac presiuni telefonice mari ori sa accept de buna voie ori sa fiu relocata in alt judet, nu vor sub nici o forma sa ma bage in somaj. Ce pot sa fac legal pentru a incasa somaj? toate conversatiile au fost telefonice, inca nu am primit nimic scris de la ei.Va rog sa ma ajutati.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:46, 5 Februarie 2014
Nu aveti cum sa-l obligati pe angajator sa va inceteze raportul de munca astfel incat sa beneficiati de somaj.
Si atunci ei de ce vor sa ma oblige sa imi dau demisia? ce pot sa fac?
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

demisie forțată. bună dimineața! lucrez într-un magazin și ieri am fost anunțate, ... cristina1975 cristina1975 Bună dimineața! Lucrez într-un magazin și ieri am fost anunțate, eu si colega mea, ca din ianuarie inchid magazinul. Problema este ca vîr sa ne oblige ... (vezi toată discuția)
Demisie ana122 ana122 am o nelamurire...lucrez la o firma de 4 ani,dar administratorul a vandut firma fara a da si angajatii,acum ne obliga sa ne dam demisia ca sa fim angajati la ... (vezi toată discuția)
După 16 ore lucrate am refuzat să mai lucrez sâmbătă și ... THOSIBA THOSIBA După 16 ore lucrate am refuzat să mai lucrez sâmbătă și duminică la care cu vorbe dure mi sa spus că luni să vi cu demisia scrisă.intrebarea mea a fi ... (vezi toată discuția)