avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Pot beneficia de TVA 5% la achizitionarea unul ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Pot beneficia de TVA 5% la achizitionarea unul apartament in Romania, fiind rezident fiscal in Franta?

Buna ziua,

As dori sa aflu daca in calitate de rezident fiscal francez, pot beneficia de cota TVA 5% la achizitionarea unui apartament in Romania.
Mentionez ca indeplinesc toate celelalte conditii necesare (necasatorit, nu am mai achizitionat o locuinta cu TVA 5%), iar locuinta pe care intentionez sa o cumpar respecta toate conditiile de asemenea.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Matei8802 , utilizator 12:58, 27 Octombrie 2014
La conditii nu se precizeaza nimic referitor la rezidenta fiscala a cumparatorului .... asadar consider ca se poate. Ca nerezident aveti insa dreptul sa cumparati teren? Pentru ca odata cu proprietatea se vinde si o cota parte de teren.
Multumesc pentru raspuns. Aceasta era si banuiala mea.

In ceea ce priveste terenul in sine, am gasit aceasta informatie de mai jos in mai multe surse:

O persoana straina poate cumpara o casa sau un apartament, impreuna cu terenul rezidential, fara nici o restrictie.

Astfel, sunt considerate terenuri rezidentiale, terenurile de sub case, respectiv apartamente, folosite in scop de locuinta de catre persoane.

Legea numarul 312/2005 mentioneaza faptul ca cetatenii unui stat membru nerezidenti in Romania, apatrizii nerezidenti in Romania cu domiciliul intr-un stat membru, pot fi proprietari asupra acestui tip de teren numai dupa un termen de 5 ani de la aderarea Romaniei la U.E.

Cetatenii straini rezidenti in Romania (care au obtinut un permis de sedere) pot detine in proprietate teren intravilan construibil in conditii similare cu cetatenii romani.

In ceea ce priveste categoria terenului agricol (inclusiv cel forestier), mentionam ca aceeasi lege impune un termen de 7 ani, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, pentru ca persoanele de alta cetatenie decat cea romana, rezidenti sau non-rezidenti in Romania, sa detina astfel de terenuri in Romania. Acest termen a expirat la data de 1 ianuarie 2014.

Ma gindeam ca ar trebui sa fie OK, inclusiv in cel mai rau caz in care "cetean strain" ~ "nerezident fiscal".
Pentru ca a priori nici nu stiam prea bine daca mi s-ar aplica restrictiile din legea de mai sus, eu fiind in continuare cetean roman, doar ca imi platesc impozitele in Franta...

Daca exista cineva care are informatii complementare si vrea sa participe, nu ezitati.

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiari de reducere tva la 5% gsenerg gsenerg pot beneficia de reducere TVA la 5% daca in urma cu 3 ani am achizitionat un apartament - locuinta de serviciu cu scutire de TVA? (vezi toată discuția)
Achiziție imobil de către o persoană care are deja în proprietate unul. cât va plăti tva: 5% sau 19%? Viorelia man Viorelia man Bună seara. Imobilul se vinde de o firma care l-a construit. Cumpăra pf care nu a mai cumpărat alt imobil cu tva, însă mai are în proprietate alt imobil. ... (vezi toată discuția)
Aplicare tva 5% locuinte mikenzo mikenzo Buna ziua, Imi puteti spune va rog, daca aplicarea cotei reduse de 5 % pentru locuinte are o scadenta sau este o masura permanenta? Multumesc (vezi toată discuția)