avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am copil mic, ce ajutoare am dreptul sa solicit?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am copil mic, ce ajutoare am dreptul sa solicit?

Buna ziua,am o fetita de de 2 luni pentru care primesc decat alocatia de 200 de lei,deoarece nu am putut intra in prenatal din cauza ca nu am avut fix 12 luni,iar sotul castiga doar 900 de lei....as vrea sa stiu daca putem beneficia de vreun ajutor.Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
predicelancuta, utilizator
Cel mai recent răspuns: predicelancuta , utilizator 17:37, 23 Octombrie 2014
1. Pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) trebuie ca la data solicitarii acestui concediu sa aveti cel putin o luna lucrata in cele 12 luni anterioare lunii in care solicitati concediul.

2. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Conditiile de mai sus sunt valabile si pentru mama si pentru tatal copilului.

3. - Daca ati nascut in august, cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC sunt septembrie 2013 - august 2014.
- Daca in aceste 12 luni unul din cei doi (mama sau tatal) indepliniti conditiile puteti benficia de CCC.

4. - Daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci el poae solicita direct (fara sa intre in CCC) stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.

5. Asadar trebuie sa spuneti daca unul dintre dvs. indeplineste conditiile, adica spuneti ce statut aveti in fiecare din cele 12 luni eligibile.

6. - In cazul in care nu poate niciunul sa beneficieze de indemnizatie pentru CCC sau de stimulentul de insertie atunci mergeti la Primarie si vedeti daca indepliniti conditiile pentru un ajutor social.

- Intrati pe:
[ link extern ]
si ce scrie acolo este valabil pentru toate primariile din tara.
Multumesc,dar din pacate nici unul nu putem beneficia din cele spuse mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal, zanionel zanionel Am absovit facultatea acum 2 ani am obtinut si licenta dar nu am gasit loc de munca,acum sunt gravida in luna a 3-a ,ce as putea face atunci cand am sa nasc ... (vezi toată discuția)
Prenatal baltamircea baltamircea Daca sotia nu lucreaza si plateste din mana la casa de pensii poate beneficia de prenatal? (vezi toată discuția)
Despre indemnizatie ccc simonaoti simonaoti Buna ziua, mam angajat in 27 septembrie 2011 in 7 iunie am nascut ,la 37 de saptamani la alea 12 luni pt indemnizatie se pune si concediu prenatal si posnatal ... (vezi toată discuția)