Multumesc tuturor pentru timpul alocat formularii raspunsului.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie de fapt si de drept si deoarece sunt patit va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele:
- beneficiez de pensie pentru limita de varsta pe care in prezent o primesc prin CN Posta Romana, la domiciliu, pe baza de mandat.
Deoarece urmeaza sa am mai multe deplasari in tara iar la domiciliul meu nu mai locuieste nicio persoana intentionez sa solicit remiterea drepturilor de pensie prin virament bancar la o institutie de credit cu care casa de pensii are conventie de plata.
In momentul de fata sunt in procedura de executare silita urmare a unui credit pe care, prin pensionare scazand mult veniturile, nu am mai putut sa il restitui conf. grafic.
Daca executorul judecatoresc, asa cum procedeaza ei, solicita blocarea conturilor bancare pana la restituirea integrala a sumelor cuvenite(debit bancar, cheltuieli de executare,etc.)fara a distinge asupra veniturilor urmaribile cf.art.728 NCPC iar banca la randul ei deasemenea nu face distinctie intre sumele din credit ,asa cum am patit, poate vira toata suma din cont cu drept de pensie catre BEJ contrar prev. legale?
Precizez ca prin acel cont nu se vor rula decat drepturile de pensie care sunt explicite in "detaliile platii",astfel incat nu se poate invoca de catre banca nicio eroare, ca in cazul precedent cu care m-am confruntat.
Ce se intampla daca si la casa de pensii se retine 1/3 conf.art.728 NCPC?
Daca si banca retine 1/3 in total se va retine 1/3 +1/3 din 2/3 adica 55% din drepturile de pensie si nu max.33% cat prevede legea?
Are banca dreptul sa opreasca si sa vireze catre BEJ toata suma cu drept de pensie lipsind debitorul de mijloace de subzistenta asa cum am patit anterior?
Deoarece de raspunsul dvs. depinde decizia pe care o voi lua astept cu deosebit interes punctul de vedere.
Daca executorul a facut adresa de poprire si la banci (in speranta ca va gasi ceva conturi pe numele dvs), atunci banca in calitatea ei de tert poprit va trebui sa dea curs adresei de infiintare a popririi. Aceasta in conditiile in care banca nu are de unde sti ca suma ce intra in cont cu titlu de pensie a fost deja poprita in cuantumul legal de catre Casa de Pensii.
Prin urmare, singura dvs varianta este sa luati legatura cu executorul judecatoresc si sa solicitati sa faca o adresa de ridicare a popririi catre banca.
In practica am inatalnit si situatii in care banii au fost deblocati fara implicarea executorului, dar dupa ce s-a intamplat una din cele doua etape, sau ambele:
- s-a informat banca in scris ca este un cont exclusiv pentru pensie (si s-a atars atentia asupra a ceea ce userul deja stie - detaliile platii)
- s-a dus adresa (lunara!) de la primul tert poprit, casa de pensii, ca poprirea (cu detalii de identificare) se executa deja la ei in limita de 1/3.
Cred ca este mai bine cum a recomandat d-na avocat mai sus, v-am scris numai informativ experienta mea. Nu stiu daca functioneaza cu toate bancile / casele de pensii din tara.
Dar daca rezulta fara echivoc ca suma din cont reperezinta drepturi de pensii si nimic altceva o poate bloca in intregime si vira catre BEj fara ca eu sa pot retrage macar 2/3 din aceasta si ulterior sa fac dovada ca s-a retinut si la Casa de pensii. Cum o mai pot recupera?
Executorul nu dispune ridicarea popririi deoarece nu stie daca prin acel cont nu rulez si alte venituri care pot fi retinute integral. Consider ca obligatia de a analiza provenienta sumelor din creditul contului revine functionarului bancar inainte de a face viramente catre BEJ.
Executare silita (?!)
Peter T
Este legala insituirea de doua popriri pe acelasi venit (pensie) in acelasi dosar de executare silita. ? Practic BEJ a instituit poprire pe contul bancar, in ... (vezi toată discuția)
Refuz de plata !!!
sharky48
Buna ziua ! Am incheiat un contract de credit cu un IFN,contactul fiind semnat la distanta,adica \"online\" pe \"site-ul\" creditorului. Datorita agravarii ... (vezi toată discuția)