avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia de intretinere dupa varsta de 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia de intretinere dupa varsta de 18 ani

Buna ziua.

Am rugamintea sa ma lamuriti cu urmatoarele multumindu-va anticipat pentru timpul alocat.

Urmare a divortului survenit in anul 2002 am platit pensie de intretinere copiilor pana la majorat, respectiv pana la data de 16.01.2009 si 09.05.2014. prin poprire pe drepturile salariale respectiv pensie sociala.

Fiul meu dupa implinirea varstei de 18 ani nu a mai urmat la zi nicio forma de invatamant iar pensia de intretinere a fost sistata nemaiexistand nicio hotarare judecatoreasca in acest sens.Bineinteles ca l-am ajutat in continuare si il ajut si in prezent cu tot ce pot atat in natura cat si in bani.

Cu fiica mea care a implinit 18 ani in 09.05.2014 situatia este neclara.

Cu sprijinul meu nemijlocit a fost admisa in invatamantul universitar , la zi,buget,fara taxa.

Din luna iunie 2014 pensia de intretinere a fost sistata conf. hotararii judecatoresti, deoarece a intervenit majoratul iar alta hotarare nu s-a pronuntat in acest sens , nefiind solicitata.


Aceasta situatie persista si in prezent in sensul ca, fiica mea nu are niciun fel de pretentii, fiind multumita cu cat pot sa ii ofer ,in natura si material, eu fiind singurul sprijin alaturi de bunicii maternali deoarece fosta sotie , din momentul divortului-dec.2002-, s-a dispensat total de cresterea si educarea acestora, aceste atributiuni revenind bunicilor maternali unde fata locuieste si in prezent precum si mie si mamei mele.

Fata nu intentioneaza sa se angajeze in acest prim an de studii deoarece am convins-o ca este an de acomodare cu o alta forma de invatamant si trebuie sa ii acorde f. multa importanta de restul ocupandu-ne noi ca si pana acum.

Problema este ca actualmente este silita prin santaj si amenintari de catre mama sa si bunica maternala , cu care locuieste impreuna, sa solicite pensie de intretinere in continuare pana la finalizarea studiilor(nu mai mult de 25 ani) nefiind multumite cu cat ii ofer eu.

Precizez ca prin pensionare in anul 2009 veniturile mele au scazut substantial( cu cca.40%) iar in prezent locuiesc cu chirie si mai am in derulare si credite bancare restante din acelasi motiv.

Obtinerea unor venituri suplimentare nu o pot face decat pe durate determinate din lipsa locurilor de munca.

Mentionez ca fiica mea are prin mostenire un imobil proprietate dar in care locuieste fara nicio obligatie de plata mama sa.Acest imobil ar putea fi inchiriat, fata sa locuiasca cu mine si din veniturile obtinute sa ne descurcam.

Deasemenea, la nevoie poate sa caute un part-time care sa nu afecteze programul de invatatmant.

Fiica mea nu stie ce sa faca deoarece nu are nicio pretentie de la mine , alta decat ce ii pot oferi in prezent si nici nu vrea sa ajungem la instanta, intre noi nefiind nicio problema,eu fiind si mama si tata.

Problema mea este :

- solutionarea actiunii are procedura prealabila a medierii?

- cine este titularul dreptului la actiune avand in vedere ca are capacitate deplina de exercitiu dobandita la majorat?

- un av. poate formula actiune fara consimtamantul si semnatura ei pe cerere?Bunica ei are relatii mari in lumea avocatilor si a judecatorilor, pe care le-a folosit si la divort.

- solutionare actiunii se poate face fara citarea partilor si fara posibilitatea ca eu sa-mi exercit dreptul la aparare?

- ma pot trezi cu poprire pe drepturile de pensie fara a avea stiinta in acest sens?

- daca dupa o eventuala pronuntare in sensul pensiei de intretinere fiica mea din motive imputabile ei, sau nu, intrerupe studiile si dispare situatia care obliga?Nu trebuie lunar sa faca dovada ca isi continua studiile?

Astept cu nerabdare punctul dvs. de vedere competent pentru care va multumesc inca odata.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
nicolauviorel, utilizator
Cel mai recent răspuns: nicolauviorel , utilizator 18:27, 23 Octombrie 2014
Buna ziua,

- trebuie sa stiti, ca deocamdata, procedura prealabila a medierii nu mai este obligatorie: daca doriti, nu va opreste nimeni sa o faceti;

- actiunea poate fi promovata numai de catre fiica dvs.

- fara a exista un contract de asistenta juridica incheiat intre fiica dvs. si avocatul respectiv, avocatul nu va putea promova nicio actiune in numele fiicei, cu toate relatiile bunicii.

- solutionarea unei astfel de actiuni se face in mod obligatoriu cu citarea partilor.

- fara sa existe un titlu executoriu nu vi se poate pune poprire pe venituri.
1. cazul dumneavoastra poate constitui subiect al medierii cu fiica, care este majora si rapunde de actiunile ei
2. fiica dvs
3. Poate, iar in cazul in care contestati trebuie sa demonstrati ca nu ea a semnat cererea si
nici nu a promovat actiunea
4 Nu se poate,
5. Fara o sentinta definitiva , nu se poate.
Fata poate pretinde si chirie si pensie de la mama ei.
Ma gandesc ca si bunicilor le e greu s-o intretina si pe ea.
Dvs ii asigurati poate banii de buzunar, poate bani de cursuri, de haine..poate destul din punctul dvs de vedere dar na..si bunicii au de platit intretinere pt ea, mancare..daca mama-sa nu da bani,le-o fi si lor greu.
Fiica dvs se poate muta la dvs daca ii e greu sa faca fata presiunilor si sa ceara bani de la mama.
Poate discuta cu mama, poate vine mama sa locuiasca cu parintii ei ca ea sa poata inchiria casa sau sa locuiti acolo. O poate si evacua in caz ca se ajunge acolo, dar na..e mama-sa.
Multumesc Car3men.

Din practica am constatat ca multe contracte de asistenta juridica se incheie ulterior promovarii actiunii, functie de sansele de reusita.

Din cate cunosc contractul de asistenta juridica este confidential si nu poate fi solicitat decat in cazuri expres prevazute.

Obligativitatea participarii la sedinta de informare cu avantajele medierii nu este obligatorie nici ea? Abia ce s-a introdus.Stiu ca era prevazuta si sanctiune cu amenda fara a declara actiunea inadmisibila.

Deci daca fiica mea nu semneaza cererea de chemare in judecata un av. nu poate promova actiune in numele ei iar semnatura sa fie complinita la primul termen sau prin citatia prealabila cand se pune in vedere sa semneze cererea sub sanctiunea nulitatii?

Aceasta actiune este supusa timbrarii?

Seara placuta!
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
nicolauviorel, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara major caloian caloian Platesc copilului o pensie alimentara ,lunar,suma ce se opreste pe statul de plata cf.unei hotarari judecatoresti din 2009.Numai ca fata a terminat ... (vezi toată discuția)
Acordare pensie intretinere dupa varsta de 18 ani nicolauviorel nicolauviorel Buna seara.La multi ani! Avand in vedere practica neunitara a instantelor de judecata/tutela in privinta solutionarii actiunilor prin care se solicita ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dupa 18 ani buna ziua,sotul meu are o fica dintr-o casatorie anterioara care a implinit 18 ani in 20 martie 2011,as dorii sa-mi spuneti in ce conditii este obligat in ... (vezi toată discuția)